Abonneer je gratis op Techzine!

Sony heeft laten weten dat zij de schade die PSN-gebruikers kunnen lijden door identiteitsfraude zal vergoeden tot een maximum bedrag van één miljoen dollar per gebruiker. Sony is hiervoor een samenwerking met het bedrijf Debix aangegaan. Verder liet Sony weten dat het PlayStation Network voor het einde van de week weer online zal zijn.

Dit bedrijf is gespecialiseerd in controle op identiteitsfraude. Normaliter kost de dienst van Debix zo’n 10 dollar per maand per gebruiker. Sony heeft ervoor gekozen om al haar PlayStation Network en Qriocity abonnees een gratis jaarabonnement cadeau te doen om de pijn te verzachten en fraude te voorkomen. Debix is de partij die uiteindelijk de schade bij identiteitsfraude zal moeten vergoeden, volgens hun voorwaarden kan dit maximaal oplopen tot een bedrag van één miljoen doller per gebruiker. Daarnaast gaat Debix ook actief surveilleren op fraude.

Sony gaat via een e-mail alle abonnees op de hoogte stellen van het gratis Debix abonnement. PSN-abonnees ontvangen in de e-mail een activatiecode die tot 18 juni kan worden ingevoerd op de website van Debix. Vervolgens wordt er stap voor stap uitgelegd welke handelingen moeten worden verrichten om deze dienst te activeren en te gebruiken.

Howard Stinger publiceerde afgelopen donderdag nog een blog voor de gebruikers van het PlayStation Network. Hierin benadrukt Stinger dat er nog steeds geen harde bewijzen zijn dat er misbruik is gemaakt van creditcards of persoonlijke gegevens. Howard Stinger laat weten dat Sony de situatie goed in de gaten houdt en haar abonnees de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van de dienst van Debix.

In een poging om de pijn te verzachten introduceert Sony het "Welkom Back" programma aan al haar gebruikers. Dit programma houdt in dat alle gebruikers een abonnement krijgen op de PlayStation Plus-dienst voor een periode van 3 maanden. Daarnaast zal de tijd dat het PlayStation Network down was worden gecompenseerd, ook zal Sony nog enkele andere acties gaan doen maar deze zullen regio afhankelijk zijn.

Tot slot bood Stinger open zijn excuses aan. Sony is zich er van bewust dat zij steken hebben laten vallen bij het informeren van haar gebruikers over de situatie. Sony laat weten dat zij er nog steeds alles aan doen om de verantwoordelijken in de kraag te grijpen. De fabrikant zal de dienst in de aankomende dagen weer terug online gaan brengen. Het Playstation Network zou deze week nog online komen, waarnaar er een einde komt aan een downtime van 2,5 week.