2min

Tags in dit artikel

,

De poging van de Nederlandse overheid om netneutraliteit in te stellen, zal de mogelijkheden voor ondernemerschap, werkgelegenheid en investeringen verkleinen. Het Verenigd Koninkrijk moet daarom niet dezelfde weg inslaan als de Nederlandse overheid.

Dat zegt Martin Cave, een Nederlandse professor aan de London School of Economics. Nederland is na Chili het tweede land ter wereld dat het principe van netneutraliteit vastlegt. Netneutraliteit verbiedt dat providers internetdiensten van derden blokkeren of daar extra geld voor vragen van vast of mobiel internet.

Professor Cave zegt geen tegenstander te zijn van extra Europese regelgeving, maar de Nederlandse wetgeving beschouwt hij als desastreus voor de economie. Hij ziet de regelgeving als overheidsbemoeienis die slecht is voor concurrentie, investeringen en ondernemerschap.

Onderscheid maken in verschillende diensten is volgens Cave een belangrijke voorwaarde om de consument de dienstverlening te bieden die het verlangt. "In het Verenigd Koninkrijk hebben we betrouwbare mechanismen die ons beschermen tegen misbruik en marktoverheersende praktijken. Netneutraliteit in Europa is daarom een oplossing die zoekt naar een probleem dat niet bestaat", aldus Cave.

En als het probleem zich wel zou voordoen, dan is het volgens Cave op te lossen zonder dat het ten koste van internetgebruikers gaat. "Gelukkig beseffen de meeste Europese beleidsmakers dit en richten zich op het belangrijkste breedbanddoel in Europa: het ondersteunen van Europees economisch herstel door ons niet minder competitief maken."

De Tweede Kamer keurde onlangs de wetswijziging goed die netneutraliteit mogelijk maakt. Het idee achter de wet netneutraliteit is dat providers geen onderscheid meer mogen maken in internetverkeer. Ze mogen dus bepaalde diensten geen extra voorrang geven, blokkeren of extra belasten. De Kamer maakt wel een uitzondering mogelijk waarin internetproviders wel voorrang mogen verlenen bij extreme drukte, bijvoorbeeld om videostreams te verzorgen tijdens een sportevenement.

Als ook de Eerste Kamer de wetgeving goedkeurt zijn we het eerste land in Europa dat netneutraliteit wettelijk heeft vastgelegd.