De CEO van HP, Leo Apotheker heeft gezegd dat de pc-tak van HP de komende jaren nog zeer succesvol kan zijn. Ook is duidelijk geworden dat HP waarschijnlijk sneller dan binnen 12 tot 18 maanden de pc-tak kan afsplitsen en mogelijk ook verkopen. Volgens bankiers zijn de meest voor de hand liggende overnamekandidaten de huidige aandeelhouders van HP.

HP heeft de afgelopen week een kwart van zijn waarde verloren op de beurs, nadat het nieuws bekend werd dat HP zijn pc-tak wil afsplitsen en verkopen. Apotheker wil van HP meer een softwarebedrijf maken en wil om te beginnen Autonomy, een softwarebedrijf uit het Verenigd Koninkrijk overnemen voor 12 miljard dollar.

Inmiddels zijn de aandelen van HP zo hard gedaald dat sommige analisten aangeven dat HP op deze manier straks een prooi wordt om in zijn geheel over te worden genomen.

Op dit moment ligt het voor de hand dat HP zal worden verkocht aan huidige aandeelhouders van HP, aldus diverse bankiers. Apotheker zou de aandeelhouders ervan willen overtuigen dat ze dan aandelen hebben in twee winstgevende bedrijven. Aan de ene kant een snel groeiend software bedrijf en aan de andere kant een stabiele pc-maker.

Todd Bradley, de leidinggevende van de pc-tak van HP heeft in een interview laten weten dat het afsplitsen van de pc-tak naar een nieuwe bedrijfsstructuur sneller kan worden gedaan dan de eerder genoemde 12 tot 18 maanden. Iets waar veel investeerders kritiek op hadden omdat ze dat te lang vinden duren.

In het geruchten circuit wordt Samsung genoemd als mogelijke overnamekandidaat maar Samsung zelf heeft dit inmiddels tot twee keer toe ontkent.

Op Techzine is inmiddels een blog verschenen wie er mogelijk nog meer interesse kunnen hebben.