Dat Nederlanders dol zijn op online shoppen was al bekend. Niet alleen kopen is enorm geliefd bij ons: ook het verkopen van onze tweedehands spullen houdt ons enorm bezig. Wij plaatsten vorig jaar met z’n allen ruim 77,8 miljoen advertenties op Marktplaats. Nederland is hiermee koploper als het om online handel gaat.

Dat is gebleken uit onderzoek van Redshift Research, dat is uitgevoerd in opdracht van eBay. Het onderzoek is uitgevoerd in negen landen waar in totaal 9000 respondenten deelnamen.

Het afgelopen jaar probeerden 250 miljoen mensen wereldwijd een extra zakcentje te verdienen door hun gebruikte spullen online te verkopen. Eénvijfde hiervan verdiende tenminste 115 euro of meer in 2010. 10,2 procent van de Nederlanders verdiende afgelopen jaar meer dan 300 euro. Gemiddeld hadden we vier advertenties per persoon, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2009.

Weggooien van oude, gebruikte spullen zit volgens het onderzoek niet in onze genen. Ruim een kwart van de Nederlanders (27,9 procent) zegt dat ze alles probeert te verkopen in plaats van weg te gooien. Italianen daarentegen nemen nauwelijks de moeite om hun tweedehands spullen te verkopen: 84 procent van hen zegt alles weg te gooien wat ze online hadden kunnen verkopen. Gemiddeld gooien we jaarlijks 10 producten per persoon weg die we op internet hadden verkopen.

Jacob Aqraou, de general manager bij eBay, is vol optimisme over dit jaar: "Steeds meer consumenten beseffen dat ze op een kleine geldzak zitten. Ze realiseren zich dat ze geld kunnen verdienen met het verkopen van spullen die ze niet langer willen in plaats van deze weg te gooien. We verwachten dan ook dat de groei in 2011 zich zal voortzetten."

Vorig jaar hebben we met z’n allen 8,2 miljard euro uitgegeven aan online shoppen, een toename van 11 procent in een jaar tijd. Consumenten blijken steeds vaker op internet te winkelen: 600.000 mensen deden in 2010 voor het eerst online een bestelling. Het totaalaantal consumenten dat online winkelt komt daarmee op 9,25 miljoen. Per bestelling geven we gemiddeld 119 euro uit, 14 procent minder dan in 2009. Gemiddeld bestelden we vorig jaar 7,4 producten per persoon.