Novell: ‘We zijn in de rug gestoken’

Gisteren was de eerste hoorzitting in de rechtszaak tussen Microsoft en Novell. De eerstgenoemde partij moest tekst en uitleg geven om zich te verweren tegen de beschuldigingen van Novell. Novell beweert dat Microsoft de lancering van het besturingssysteem Windows 95 opzettelijk had uitgesteld om het bedrijf financiële schade toe te brengen.

Novell: ‘We zijn in de rug gestoken’De rechtszaak stamt al uit 2004. Novell beschuldigt Microsoft ervan Windows 95 opzettelijk later op de markt te hebben gebracht "om de verkoop van WordPerfect en andere Office regelateerde applicaties van Novell te onderdrukken", aldus de aanklacht. Het bedrijf eist daarvoor een schadevergoeding van maar liefst 1,2 miljard dollar.

Volgens de advocaat van Microsoft klopt er niets van dat verhaal. Bill Gates, de toenmalige CEO van Microsoft, koos ervoor om WordPerfect niet aan Windows 95 toe te voegen, omdat dit programma het besturingssysteem liet vastlopen. Het was niet mogelijk om de oorzaak van dit probleem tijdig op te lossen en verhelpen. Bovendien heeft Novell nooit bij Microsoft aangeklopt om hierover te klagen.

Een jurist van Novell klaagt dat het bedrijf het slachtoffer is geworden van concurrentievervalsing. "Wij zijn in de rug gestoken", aldus de jurist. Het technologiebedrijf werkte aan een tekstverwerker voor het nieuwe besturingssysteem, maar enkele maanden voor de lancering trok Microsoft haar steun in voor het project. Volgens Microsoft is dit te danken aan de gebrekkige werking van het programma. Het computer- en softwarebedrijf zegt dat het de eigen schuld is van het bedrijf dat WordPerfect geen succes is geworden.

Daarom verzocht Microsoft om de rechtszaak te seponeren. De rechter stond niet onwelwillend tegenover dit verzoek. "Ik zie niet waarom ik een product aan een concurrent moet geven zodat die mij kan verslaan", aldus de rechter. De verwachting was dat de rechtszaak ongeveer acht weken in beslag zou nemen, maar door de uitspraak van de rechter is er een grote kans dat deze zaak voortijdig ten einde komt.

Bron:Webwereld