2min

MegaUpload had plannen om een beursgang te maken en zo meer geld op te halen voor haar bedrijfsvoering. De downloadsite was al in gesprek met toezichthouders en grote investeringsbanken. De arrestatie van Kim Dotcom en het neerhalen van de website medio januari hebben roet in het eten gegooid.

Dat meldt de website TorrentFreak. Daarnaast zinspeelde het bedrijf om via een een reverse merger een beursgenoteerd bedrijf over te kopen. Bij een reverse merger koopt een private partij (in dit geval: MegaUpload) een beursgenoteerd bedrijf op zodat het zonder een complex en langdurig proces een beursgang kan maken. MegaUpload vroeg voor beide opties advies aan bedrijfsadviseur Robert Lim. Lim bevestigt tegenover TorrentFreak dat Kim Dotcom hem om advies vroeg. Hij bevestigt eveneens dat Dotcom contact had met toezichthouders en grote investeringsbanken.

Tegenover TorrentFreak zou Dotcom de namen van een aantal geïnteresseerde partijen hebben genoemd. In een vraaggesprek met Lim bevestigde hij de contacten met deze partijen. Volgens hem waren de reacties op de plannen van MegaUpload positief. "Zolang MegaUpload zich committeert en flexibel opstelt om de uitgestippelde route van professionele organisaties op te volgen, was er geen vuiltje aan de lucht", aldus Lim.

Volgens de adviseur werd de waarde van MegaUpload op "enkele miljarden" dollars gewaardeerd. Als de beursgang doorgang had gevonden, zou het volgens hem de "de meest succesvolle beursgang" in de geschiedenis zijn geweest.

Kim Dotcom en de drie medeverdachten worden verdacht van het faciliteren van piraterij, leidinggeving aan een criminele organisatie, witwaspraktijken en fraude. Daarmee hebben ze naar schatting zo’n 500 miljoen dollar verdiend. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen. De Verenigde Staten hebben begin maart een uitleveringsverzoek ingediend bij de rechtbank van Nieuw-Zeeland. In augustus zal de desbetreffende hoorzitting plaatsvinden.