2min

Deze week uitten IBM en Activision Blizzard al kritiek op het mogelijke import- en verkoopverbod van de Xbox 360-console in de VS. Diverse andere partijen sluiten zich bij het protest aan: Apple, Nokia, Intel, HP en Cisco vrezen dat het verbod nadelig zal uitpakken.

In mei bepaalde de rechter in het Duitse Mannheim dat Microsoft zich schuldig maakt aan patentinbreuk. Naast Duitsland spande Motorola ook een rechtszaak aan in Amerika om de import en verkoop van de 4GB- en 250GB-versie van de Xbox 360 Slim aan banden te leggen. De International Trade Commission (ITC), de Amerikaanse handelswaakhond, adviseerde onlangs in een voorlopige uitspraak om het import- en verkoopverbod ook in de VS te implementeren.

IBM en Activision Blizzard uitten forse kritiek op het advies. IBM stelde dat het financiële schade zou lijden door het verbod, omdat het componenten maakt die in de gaming console verwerkt zijn. Daarnaast stelde het technologiebedrijf dat Motorola geen concurrerend apparaat op de markt heeft zodat het in dat opzicht geen inkomsten misloopt. Activision Blizzard betoogde dat het altijd veel geld heeft geïnvesteerd in het ontwikkelen van videogames en bijbehorende accessoires voor de Xbox, en dat het dit in de toekomst ook wil blijven doen.

Diverse grote internationale bedrijven sluiten zich nu aan bij het protest van IBM en Activision Blizzard. Apple, Nokia, Intel, HP en Cisco zien evenmin iets in een import- en verkoopverbod voor de Xbox in de VS. Het smoort innovatie en komt niet ten goede aan de afspraken die zijn vastgelegd in de FRAND-voorwaarden: internationale afspraken over het aanbieden van standaard essentiële patenten
tegen eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden.

Ook diverse leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben hun bezwaren geuit tegen het verbod. Een republikeinse afgevaardigde stelde dat een verbod onwenselijk is, omdat dan de enige gaming console die door een Amerikaans bedrijf is gemaakt van de markt wordt gehaald.

Op 23 augustus zal het ITC een definitief oordeel vellen in deze kwestie. Het kan dan alsnog besluiten om geen import- en verkoopverbod in het leven te roepen.