2min

Zowel IBM als Activision Blizzard zien niets in een import- en verkoopverbod voor de Xbox 360 in de Verenigde Staten. Beide partijen zeggen dat het verbod hun commerciële activiteiten schaadt. Zij adviseren de International Trade Commission (ITC) om geen import- en verkoopverbod op te leggen aan de console van Microsoft.

Begin mei bepaalde de rechter in het Duitse Mannheim dat Microsoft zich schuldig maakt aan patentinbreuk. Het gaat daarbij onder meer over een patent op videocodec H.264 en de WiFi-standaard WLAN, waarvan patenten in handen zijn van Motorola. Het computer- en softwarebedrijf wist echter bij de Amerikaanse rechtbank af te dwingen dat een eventueel verkoopverbod in Duitsland niet in werking zal treden zolang de Amerikaanse rechtbank nog geen uitspraak in de zaak heeft gedaan.

Het ITC, de Amerikaanse handelswaakhond, adviseerde onlangs om een import- en verkoopverbod op te leggen voor de Slim-versie van de Xbox 360. Deze console schendt vier patenten van Motorola. Daarnaast zou Microsoft een waarborgsom van 7 procent moeten betalen over de onverkochte voorraad consoles in de Verenigde Staten.

IBM en Activision Blizzard uiten nu openlijk kritiek op het advies van de ITC. IBM, dat afgelopen jaar 2000 patenten verkocht aan Google, stelt dat de Xbox componenten bevat die ontwikkeld worden door het bedrijf. Het bedrijf zou door een import- en verkoopverbod commerciële schade lijden. Verder stelt IBM dat Motorola enkel geld verdient in de gaming industrie door het verstrekken van licenties. "Motorola vervaardigt geen concurrerend apparaat voor de Xbox 360", aldus IBM.

Activision Blizzard laat in een verklaring weten dat het altijd veel geld heeft geïnvesteerd in het ontwikkelen van videogames en bijbehorende accessoires voor de Xbox, en dat het dit in de toekomst ook wil blijven doen.

Op 23 augustus zal het ITC een definitief oordeel vellen in deze kwestie.