2min

Google heeft de voorwaarden van zijn Play Store voor ontwikkelaars flink aangescherpt. Met de nieuwe voorwaarden en veranderingen wil Google zich distantiëren van het wildewesten-imago dat de digitale winkel momenteel kent.

Voorheen waren er wel voorwaarden, maar schoten deze op sommige punten nogal te kort. Google heeft hier duidelijk verandering in gebracht met het uitbrengen van de nieuwe voorwaarden voor de Play Store waar ontwikkelaars nu mee te maken krijgen. De applicatienamen, pictogrammen, betalingen, privacy, spam en advertenties zijn enkele zaken waar voortaan strikter naar gekeken zal worden door Google.

Ontwikkelaars die een nieuwe applicatie in de digitale winkel willen plaatsen, krijgen direct te maken met de nieuw voorwaarden. Wanneer een bestaande applicatie inbreuk maakt op de voorwaarden, stelt Google de ontwikkelaar 30 dagen in de gelegenheid om de software aan te passen. Doet de ontwikkelaar dat niet, dan zal de applicatie worden verwijderd.

Met het toepassen van deze nieuwe voorwaarden stelt Google de de nodige eisen. Zo mogen aankopen enkel via het betalingssysteem van Google lopen. Ook zal een gebruiker geen geld terug krijgen wanneer hij of zij een abonnement heeft en de laatste rekening nog moet worden betaald. Ontwikkelaars hebben met die regel overigens wat flexibiliteit.

Wanneer Google over namen en pictogrammen spreekt, is de fabrikant vrij duidelijk: "Doe je niet voor als een ander". Met deze uitspraak probeert Google het aantal na-apers terug te dringen om zo de gebruiker meer duidelijkheid te bieden.

Het volgende punt dat door Google aangehaald wordt, lijkt voor zichzelf te spreken. Ontwikkelaars mogen namelijk geen virussen, wormen, malware of andere kwaadaardige software verspreiden. Ondanks dat dit vrij logisch klinkt voor een dergelijke applicatiewinkel is het de eerste keer dat Google dit verwerkt in zijn voorwaarden. Ook zal Google strikter zijn in de controle op spam. Google paste de voorwaarden ook zo aan dat het makkelijker is om een applicatie te kunnen verwijderen.