In een uitspraak die is gedaan in een hoger beroep, is duidelijk geworden dat Apple het recht heeft om Samsung opnieuw aan te klagen in een poging om het bedrijf te verbieden om 26 producten te verkopen in de Verenigde Staten. Deze producten zouden inbraak maken op patenten van het Amerikaanse bedrijf.

Apple spande een rechtszaak tegen Samsung aan voor de vermeende inbreuk op patenten met 26 producten van het Koreaanse bedrijf. Apple wilde dat Samsung een verbod zou krijgen op het verkopen van de producten. Rechter Lucy Koh besloot in 2012 echter dat Samsung door mocht gaan met het verkopen van die producten. Apple kon destijds niet voldoende bewijzen overhandigen.

Als reactie op deze uitspraak ging Apple in hoger beroep bij de federale rechtbank. Dit hoger beroep heeft Apple nu gewonnen, waardoor Koh de zaak opnieuw in behandeling moet nemen. Volgens de federale rechter had Koh meer tijd moeten inlassen om tot een besluit te komen.

Tijdens de nieuwe rechtszaak moet Apple iets anders bewijzen dan bij de rechtszaak hiervoor. Eerder moest bewezen worden dat de producten van Samsung alleen maar gekocht werden doordat de patenten van Apple werden gebruikt. Dit zou te streng zijn. In het hoger beroep is nu besloten dat Apple slechts hoeft te bewijzen dat er een verband is tussen het gebruik van de pantenten en de vraag naar Samsung-producten.

Voor Apple wordt het in de rechtszaak dus belangrijk om aan te tonen dat het gebruik van de patenten Samsung-producten "significant gewilder maakt" of dat "de afwezigheid van de Apple-patenten in de producten deze minder gewild maakt".

Hoewel het grootste deel van de Samsung-producten waar de zaak over gaat inmiddels ernstig verouderd is, is dit toch een belangrijk punt voor Apple. In toekomstige zaken hoeft Apple nu niet meer te bewijzen dat producten helemaal niet zouden verkopen zonder de patenten van Apple, maar hoeft het bedrijf slechts te bewijzen dat de patenten de producten gewilder maken. Hierdoor zijn in de toekomst de rechtszaken makkelijker te winnen voor de iPhone-fabrikant.

Er zijn verschillende redenen waarom Apple veel moeite doet voor de rechtszaken. Het bedrijf is van mening dat door Samsung schade is toegedaan dankzij het vermeende kopieergedrag van de laatstgenoemde. Vorige week gaf Phil Schiller aan dat de iPhone de ondergang van Apple had kunnen betekenen als het geen succes werd.