2min

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten om zowel KPN als Vodafone een boete op te leggen voor het schenden van de Nederlandse netneutraliteitwetgeving. KPN krijgt een boete van 250.0000 euro en Vodafone mag 200.000 euro aftikken. De providers mogen tegen de boete in beroep gaan.

In het geval van KPN is de ACM tot de conclusie gekomen dat het bedrijf op zijn WiFi-hotspots bepaalde diensten heeft geblokkeerd en dat is een schending van de netneutraiteit. Zo zou het onder meer onmogelijk zijn om gebruik te maken van internetbellen via deze WiFi-hotspots.

In he geval van Vodafone gaat het om iets heel anders, deze telecomprovider bood een abonnement aan waarmee het mogelijk was om via internet naar de betaalzender HBO te kijken maar de verbruikte data om naar HBO te kijken werd vervolgens niet in rekening gebracht. Ook dat is een overtreding van de netneutraliteit, want daarmee stuurt Vodafone klanten aan om het internet op een bepaalde manier te gebruiken.

"Alle data moet onder dezelfde voorwaarden worden doorgegeven", aldus het ACM. Dat betekent dat als de data van HBO niet in rekening wordt gebracht, ook de data van Netflix, Videoland, YouTube en alle andere videodiensten niet in rekening mag worden gebracht. Aangezien dat onmogelijk is moet Vodafone dit soort zaken niet langer aanbieden.

KPN heeft al aangegeven dat het het niet eens is met de boete, want volgens de provider gaat het om een foutje, iets wat ze over het hoofd hebben gezien. Toch heeft KPN besloten de boete niet aan te vechten. Vodafone weet nog niet of ze in beroep gaan tegen de boete, zij bestuderen de zaak nog.