2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Autoriteit Consument en Markt heeft een boete uitgedeeld aan KPN van 8 miljoen euro, het telecomconcern krijgt de boete wegens concurrentievervalsing. KPN moet concurrenten toegang geven tot zijn netwerk en onder dezelfde voorwaarden als KPN zelf diensten aanbiedt, dat heeft het niet gedaan en daarom krijgt het een boete.

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft KPN twee overtredingen begaan en daarom krijgt het ook twee boetes die samen oplopen tot 8 miljoen euro. De eerste boete is voor een dienst genaamd ISDN-lijnbewaking, dat is een dienst waarmee de status van een verbinding gemonitord kan worden. Een dienst die KPN zelf wel verkoopt maar nooit aan concurrenten heeft aangeboden terwijl het dat wel hoort te doen. Hiervoor krijgt het bedrijf een boete van maar liefst 6 miljoen euro.

De tweede boete van 2 miljoen euro is voor iets wat "sdf backhaul" wordt genoemd. Hiermee kunnen directe glasvezelverbindingen tussen twee knooppunten worden gemaakt. KPN heeft ook hiervoor geen goed aanbod gedaan aan concurrenten, daarnaast rekende het voor zichzelf een lager tarief dan voor zijn concurrenten.

De overtredingen heeft KPN begaan tussen 2009 en 2013. Het is niet voor het eerst dat KPN door de ACM op zijn vingers wordt getikt en boetes krijgt. KPN heeft inmiddels laten weten het niet eens te zijn met de boetes en in beroep te zullen gaan.

KPN laat weten dat het aan alle regels wil voldoen en dat er geen sprake is van opzet. De overtredingen waarvoor het nu boetes krijgt zijn in het verleden ook al opgelost, KPN maakt dan ook bezwaar tegen de boetes. Ook is KPN het niet eens met de hoogte van de boetes.

KPN heeft ook tegen een eerder opgelegde boete bezwaar gemaakt en met succes. De boete van 2,7 miljoen euro voor de doorschakeldienst *21 is door de ACM verlaagd naar 600.000 euro. Daarmee is de boete fors lager dan voorheen, maar KPN laat weten het nog steeds niet eens te zijn met die boete en gaat dan ook opnieuw in bezwaar.

KPN is inmiddels ook van mening dat het vreemd is dat zij concurrenten toegang moeten geven tot zijn netwerk, terwijl Ziggo dat niet hoeft. Dat terwijl Ziggo na de fusie met UPC een monopolie heeft op de kabelmarkt. De ACM stelt echter dat de kabel niet geschikt is om concurrenten toegang te geven. Dat laatste klopt echter maar deels, de zogenaamde Docsis 3.0-standaard is daarvoor inderdaad niet geschikt, maar Docsis 3.1 wel. Een standaard die Ziggo uiteindelijk wel zal gaan uitrollen, de vraag is nog even wanneer.