2min

De Zuid-Koreaanse techgigant Samsung Electronics is het jaar minder rooskleurig begonnen. De CEO van het bedrijf Kwon Oh-hyun opende het jaar met een waarschuwing, hij verwacht dat 2016 een zeer moeilijk jaar gaat worden voor het bedrijf, de wereldeconomie blijft zwak en de concurrentie op belangrijke markten voor Samsung blijft toenemen. Ook de resultaten in het vierde kwartaal van 2015 zijn minder dan op voorhand werd verwacht, cijfers maakte Samsung nog niet bekend.

Slecht nieuws vanuit Samsung vanmorgen, de directeur van Samsung Electronics verwacht wederom een moeilijk jaar voor het bedrijf. Voornamelijk de concurrentie op de smartphonemarkt en de markt voor geheugenchips baart hem zorgen. De concurrentie blijft maar toenemen en Samsung heeft hier nog geen goed antwoord op gevonden. Aan de producten lijkt het in elk geval niet te liggen. Samsung heeft een kleien voorsprong op de markt voor geheugenchips en ook de Samsung Galaxy S6 (review) presteert beter als zijn voorganger, de Galaxy S5 (review), maar Samsung’s hoge verwachtingen werden helaas niet waargemaakt.

Uit de opmerkingen van de CEO werd ook duidelijk dat de resultaten over het vierde kwartaal minder zijn dan van te voren werd verwacht. Hierop ging de koers van het aandeel Samsung direct omlaag met 3,4 procent. Het staat nu op het laagste punt in drie maanden tijd.

De CEO van Samsung Mobile wordt in april van dit jaar vervangen, JK Shin is de huidige CEO van Samsung Mobile en zit al sinds 2009 op die functie, onder zijn leiding werd Samsung echt groot op de smartphonemarkt, hij mag de Samsung Galaxy S7 nog introduceren maar moet daarna plaatsmaken voor Dong-Jin Koh. Hij komt over van de Research & Development afdeling van Samsung Mobile.

Samsung kwam in 2009 met de strategie waarbij de omzet verviervoudigt moet worden in 2020 tot 400 miljard dollar en waarbij het bedrijf marktleider moest worden met verschillende productgroepen. Die doelstelling lijkt verder weg dan ooit en nu de CEO van Samsung Electronics heeft aangeven dat 2016 een zeer moeilijk jaar wordt voor het bedrijf, lijkt de doelstelling onhaalbaar geworden. Samsung heeft straks nog drie jaar over om die doelstelling te halen, later deze maand zal duidelijk worden hoe hoog de omzet is over 2015 en hoever het bedrijf nog van zijn doel verwijderd is.