2min

Een Israëlische startup heeft Apple aangeklaagd. De beschuldiging van Corephotonics is dat Apple met de dubbele camera van de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus gebruik maakt van patenten zonder daarvoor betaald te hebben. Het bedrijf wil nu een schadevergoeding van miljoenen dollars krijgen.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van bericht van Corephotonics. Dat heeft de zaak aangespannen in de Californische rechtbank. De startup haalde de afgelopen jaren zo’n 50 miljoen dollar op aan investeringen van diverse investeerders, en ontwikkelde daarmee technologie die dubbele camera’s in mobiele apparaten mogelijk maakt.

De aanklacht

In de aanklacht stelt Corephotonics dat Apple gepatenteerde technologie gebruikt heeft om de camera’s van de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus aan het werken te krijgen. In de rechtszaak lezen we dat CEO David Mendlovic Apple benaderd had over een mogelijk partnerschap. Maar Apple zou toen de technologie geprezen hebben, maar geweigerd hebben er licentie op te nemen. In plaats daarvan zou Apple gezegd hebben dat het de patenten gewoon zou kunnen gebruiken zonder echte gevolgen te ervaren.

“Apple’s voornaamste onderhandelaar liet duidelijk minachting voor de patenten van Corephotonics zien en stelde tegenover Dr. Mendlovic en anderen dat, zelfs als Apple inbreuk zou maken, het jaren en miljoenen dollars zou kosten voordat Apple iets zou moeten betalen”, lezen we in de aanklacht.

De patenten

Er zou inbreuk gemaakt zijn op vier patenten van Corephotonics. Volgens de site MacRumors draait het om patenten die onder meer optische zoom mogelijk maken, maar ook patenten die de beelden van de twee camera’s samenvoegen. Interessant is dat de iPhone X niet genoemd wordt in de zaak, terwijl die ook beschikt over een dubbele camera.

De vraag is voorlopig of Apple daadwerkelijk inbreuk gemaakt heeft op de patenten. Apple nam in 2015 het bedrijf LinX Imaging over, een ander Israëlisch bedrijf dat smartphonecamera’s ontwikkelt. Die technologie zou geïmplementeerd zijn in de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus.