Intel gaat 12.000 werknemers ontslaan en focust op Internet of Things

Chipfabrikant Intel gaat inderdaad fors reorganiseren, de geruchten bleken wederom te kloppen, het bedrijf gaat het komende jaar 12.000 mensen ontslaan. In totaal trekt Intel 1,2 miljard dollar uit voor de reorganisatie waarbij meer dan 10 procent van het personeel zijn baan verliest.

De geruchten deden al de ronde dat er opnieuw een reorganisatie bij Intel zat aan te komen, een grotere reorganisatie dan de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Met het schrappen van 12.000 banen is het inderdaad een forse reorganisatie en het heeft ook ongetwijfeld iets te maken met het recente vertrek van drie topmensen bij de chipfabrikant.

Intel trekt 1,2 miljard dollar uit om de reorganisatie in goede banen te leiden en het personeel een goede vertrekregeling te bieden waar nodig. Intel verwacht tot medio 2017 nodig te hebben om de reorganisatie af te ronden, dit jaar moet de reorganisatie al 750 miljoen dollar gaan opleveren en volgend jaar 1,4 miljard dollar. De kosten gaan dus drastisch omlaag.

De reden voor de reorganisatie is onder andere de pc-markt, deze loopt al jaren terug en er zijn nog steeds geen tekenen van herstel, zowel de nieuwe form-factors, zoals de Surface Pro, maar ook Windows 10 weten daar geen verandering in te brengen. Voor Intel is nu het moment maatregelen te nemen en de focus te verleggen.

Intel gaat de focus verleggen naar de divisies waar het wel verwacht geld te kunnen verdienen. Dat zijn onder andere de datacenters waarin Intel al marktleider is, maar het bedrijf zet ook zwaar in op de Internet of Things, een markt die nog in de kinderschoenen staat en waar het gevecht op marktaandeel eigenlijk nog moet beginnen.

Intel verwacht met de nieuwe geheugentechnologieën en de field programmable gate arrays (FPGA’s) nog hard te kunnen groeien in deze markten. Het afgelopen jaar zorgde deze divisies voor 2,2 miljard dollar aan omzet, wat goed was voor 40 procent van het totaal.

Wat de gevolgen zijn voor Intel-personeel in Europa is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk worden er wereldwijd banen geschrapt om aan de 12.000 te komen.

Bron:Venture Beat