Google verkoopt aandelen in internetaanbieder O3b Networks

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft zijn aandelen in internetaanbieder O3b Networks verkocht aan investeerder SES. O3b heeft als doelstelling internettoegang te brengen naar "de overige drie miljard" mensen die dat nog niet hebben.

O3b probeert dat te realiseren door satellieten in een baan rond de aarde te brengen. In juni 2013 lanceerde het zijn eerste vier satellieten en een jaar later werden er nog eens vier gelanceerd. Afnemers zijn onder meer telecombedrijven op kleine eilanden en een cruiseschipbedrijf.

Het belang van Google is overgenomen door SES, dat in 2009 al een aandeel van 49,1 procent in O3b nam. Destijds kreeg SES ook het recht om, als het dat wilde, de overige 50,9 procent over te nemen en van dat recht heeft het nu gebruik gemaakt. Daarvoor is 730 miljoen dollar betaald.

O3b is verre van het enige bedrijf dat eraan werkt om het internet wereldwijd beschikbaar te maken. Google’s moederbedrijf Alphabet steekt op dit moment veel geld in Project Loon, dat middels weerballonnen het internet beschikbaar wil maken. Facebook probeert het verder met Internet.org, waarmee drones op zonne-energie vanuit de ruimte een internetsignaal naar de aarde versturen.