1 min

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, richt een nieuw bedrijf op samen met GlaxoSmithKline, deze bedrijven gaan samen bio-elektronische medicijnen ontwikkelen, dit zijn implanteerbare apparaten die zenuwsignalen kunnen aanpassen en hierdoor chronische ziektes kunnen aanpakken zoals artritis, astma en diabetes.

Alphabet heeft met dochteronderneming Verily al een groot gezondheidsbedrijf, dat bedrijf richt zich onder meer op levensverlenging. Nu gaat Verily ook samen met het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline werken aan bioelectronica. Het nieuwe bedrijf heet Galvani, vernoemd naar een 18e-eeuwse Italiaanse wetenschapper.

De strategie van Galvani is voor de komende zeven jaar grotendeels uitgestippeld en in die periode zal er in totaal 640 miljoen euro in het bedrijf worden gepompt voor onderzoek. De bedoeling is dat er in die zeven jaar ook toestemming wordt verkregen van overheden om de implanteerbare apparaten te mogen gebruiken. Dat is nog een grote horde die het bedrijf moet zien te nemen.

Galvani zal grotendeels in Engeland worden gevestigd en gebruik maken van de faciliteiten van GlaxoSmithKline, maar in San Francisco komt een tweede onderzoekslocatie, waar Verily weer nauwer bij betrokken zal zijn. Galvani is voor 55 procent eigendom van GlaxoSmithKline en voor 45 procent van Alphabet.