ESET gaat Google Chrome-gebruikers beschermen tegen malware

Abonneer je gratis op Techzine!

ESET maakt Chrome Cleanup per direct beschikbaar. Deze virusscanner is ontworpen voor gebruikers van de Google-browser om veilig online en zonder onderbrekingen te browsen. De beschikbaarheid van Chrome Cleanup is onderdeel van de nieuwste Chrome-versie.

Het beveiligingsbedrijf schrijft over de oplossing in een persbericht, terwijl ook Google een blogbericht voor de virusscanner over heeft. In het persbericht spreekt ESET van complexer wordende cyberaanvallen die moeilijker te ontdekken zijn. Online surfen kan daardoor leiden tot gevaarlijke sites met kwaadaardige software.

Door Chrome Cleanup krijgen Google Chrome-gebruikers een waarschuwing over mogelijke bedreigingen wanneer er ongewenste software gedetecteerd wordt. De webbrowser biedt gebruikers vervolgens de mogelijkheid om de malware te verwijderen. De virusscanner werkt op de achtergrond, zonder zichtbaarheid of onderbrekingen voor de gebruiker. Na het verwijderen van de malware krijgt de gebruiker een bericht dat de opruiming succesvol gebeurde.

Geen volledige antivirusscanner

In het bericht van Google valt te lezen dat er een volledig redesign is gekomen voor Chrome Cleanup. De nieuwe interface moet simpeler zijn en eenvoudiger inzicht geven welke malware verwijderd wordt. De technologie is tevens geüpgraded om ongewenste software te detecteren en verwijderen. Dit gebeurt door de samenwerking met ESET om de detectie-engine te combineren met Chrome’s sandbox-technologie.

Google belooft dan ook door ESET erbij te betrekken meer ongewenste software te kunnen detecteren en verwijderen dan ooit. Tegelijkertijd benadrukt de techgigant dat de sandboxed engine niet een algemene antivirusscanner is, maar uitsluitend software verwijdert die niet overeenkomt met de richtlijnen van Google.

De uitrol van Chrome Cleanup is per direct begonnen. Google belooft dat de komende dagen tientallen miljoenen gebruikers van de webbrowser zullen profiteren van een schoner, veiliger internet. ESET vult daar nog op aan dat de virusscanner ongewenste software aanpakt die de ervaring van internetgebruikers negatief kan beïnvloeden. Daarmee klinkt de stap in ieder geval veelbelovend.