Om malware tegen te gaan heeft Google afgelopen weekend een tool uitgebracht waarmee de browser Chrome op malafide software kan worden gescand. Google’s malwarescanner is alleen beschikbaar voor Windows.

Door de jaren heen zijn er nogal wat bedenkelijke add-ons voor webbrowser Google Chrome op de markt gekomen. Zo is er software die de instellingen voor de standaardzoekmachine of startpagina van de browser wijzigt. Google heeft hier recentelijk harde maatregelen tegen genomen, maar daarmee is de kous klaarblijkelijk nog niet af.

De Software Removal Tool van Google verkeert momenteel nog in de bètafase en is alleen beschikbaar voor Windows-systemen. Software die voor problemen met Chrome zorgt zal verwijderd worden, zo belooft Google. In een blogbericht beschrijft een medewerker van Google de tool als een herstel naar fabrieksinstellingen-knop, voor wanneer malafide software gevonden wordt.

We willen benadrukken dat de Software Removal Tool van Google geen algehele beveiliging biedt aan gebruikers. Enkel de Chrome-browser wordt gescand, andere delen van het systeem blijven ongemoeid.

De Software Removal Tool is te downloaden vanaf de website van Google.