2min

Google test momenteel een browser-functie die gebruikers waarschuwt wanneer een geïnstalleerde extensie uit de Chrome Web Store is verwijderd, iets dat er vaak op wijst dat het malware is.

BleepingComputer meldt dat de Chrome Web Store wordt overspoeld door ongewenste browserextensies die via pop-ups en reclame worden gepubliceerd en gepromoot. Deze browserextensies belanden daarom vaak in de browser van nietsvermoedende gebruikers, waarna hun browserdata vrij spel is voor kwaadwillenden.

Deze extensies verschijnen continu omdat ze snel te bouwen zijn en op de Chrome Web Store te publiceren zijn.

Safety Check

Echter heeft Google een oplossing in petto. Men gaat een “Safety Check”-functie inzetten om browserextensies onder de loep te nemen. Deze functie zal Chrome-gebruikers waarschuwen als een extensie als malware is geïdentificeerd of is verwijderd uit de store, met het advies om deze uit de browser te verwijderen.

Hoewel deze functionaliteit pas actief wordt in Chrome 117, hebben gebruikers nu al de mogelijkheid om deze te testen in Chrome 116 door de experimentele functie genaamd ‘Extensions Module in Safety Check’ in te schakelen. Om dit te doen, hoeven gebruikers alleen de Chrome URL ‘chrome://flags/#safety-check-extensions’ te kopiëren en in de adresbalk te plakken, gevolgd door Enter. Vervolgens is de nieuwe functie in te schakelen na een herstart van de browser.

Zodra het is ingeschakeld, verschijnt er onder de sectie ‘Privacy en beveiliging’ een nieuwe optie. Deze leidt gebruikers naar een overzicht van verwijderde extensies uit de Chrome Web Store. Hier kan men de lijst van verwijderde extensies bekijken, de redenen achter de verwijdering ontdekken en worden aangemoedigd om deze extensies te verwijderen.

Toch zijn verwijderde extensies lang niet altijd malware. Zo is het mogelijk dat de ontwikkelaars het zelf hebben verwijderd of dat men auteursrechten heeft geschonden. Echter raadt ook daar Google aan om ze te verwijderen, omdat ze geen updates meer zullen ontvangen.

Lees ook: Malwaredetectie-tool van macOS blijkt makkelijk te passeren