2min Security

‘Meeste thuisnetwerken onveilig, golf cybercrime op komst’

‘Meeste thuisnetwerken onveilig, golf cybercrime op komst’

Nederlandse werkgevers kijken zelden om naar de thuisnetwerken van medewerkers. Tegelijkertijd neemt de populariteit van slimme consumentenapparatuur toe. “De perfecte omstandigheden voor cybercriminelen”, waarschuwt BlackBerry in een nieuw rapport.  

De organisatie sprak met 1.000 Nederlandse thuiswerkers. 22 procent gaf aan dat hun werkgever niets doet of communiceert rondom de security van thuisnetwerken. Slechts een kwart zegt een veilige thuisinternetverbinding te hebben. 66 procent is niet verplicht om met een VPN te werken.

BlackBerry vindt de situatie zorgelijk. Slimme consumentenapparatuur wordt steeds populairder. Kwetsbaarheden in verbonden huishoudapparaten bieden toegang tot het thuisnetwerk. Vandaaruit loopt ook het bedrijfsnetwerk risico.  

De juiste maatregelen lossen het probleem op, maar de juiste maatregelen worden zelden getroffen. In heel Europa zei driekwart van de thuiswerkers dat hun werkgevers geen stappen nemen om thuisapparaten te beveiligen.  

Medewerkers zelf staan zelden stil bij het risico. Bij de aankoop van slimme thuisapparaten waren prijs, gebruiksvriendelijkheid en gemak belangrijkere factoren dan cybersecurity. Slechts 25 procent gaf aan dat er securitysoftware op hun thuisapparaten is geïnstalleerd. Driekwart liet weten dat er geen beleid voor slimme apparaten en thuiswerken wordt gevolgd.  

Perfect storm

“Slimme apparaten vinden steeds vaker hun weg naar ons huis”, reageerde John Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry Cybersecurity. “Dit brengt een verhoogd risico met zich mee. Onbeveiligde apparaten zijn het perfecte doelwit voor cyberaanvallers.” 

Schaap legt uit dat BlackBerry in de komende maanden een golf van cyberaanvallen verwacht. De kosten van levensonderhoud stijgen, economen waarschuwen voor een recessie en de premies van cybersecurityverzekeringen lopen op. Volgens Schaap zijn de omstandigheden perfect voor cybercriminaliteit. Een ‘perfect storm’, zoals de Amerikanen zeggen.  

BlackBerry roept bedrijven op om meer aandacht te besteden aan de cybersecurity van thuisnetwerken. “Slimme apparaten zijn steeds vaker een onderdeel van het thuiskantoor”, benadrukt Schaap. “Laten we ze zowel slim als veilig houden bij het voorbereiden op de uitdagende economische tijden die voor ons liggen.”

Tip: Armis Security maakt kwetsbaarheden IT, OT én IoT inzichtelijk