2min

Slecht beveiligde thuisnetwerken en ontbrekende consistente policies vormen de grootste bedreiging rond hybride werken.

Dat stelt Fortinet op basis van onderzoek. Het hybride werken en vooral het thuiswerken is de afgelopen drie jaar flink toegenomen, bevestigt het onderzoek. Hiervoor moesten bedrijven vaak in allerijl het bestaande thuiswerkbeleid aanpassen en nieuwe beleidsregels opstellen.

Inmiddels geeft 60 procent van de respondenten aan dat zij nog altijd thuiswerkers ondersteuning bieden. Iets meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven geeft aan een hybride werkstrategie voor zijn werknemers te hebben. Slechts een beperkt percentage geeft aan hun werknemers in staat te stellen volledig thuis te werken.

Thuiswerken geeft veel securityproblemen

Uit het onderzoek komt echter wel naar voren dat het thuiswerken nog steeds veel problemen met zich meebrengt, vooral als het gaat om de veiligheid. Volgens de respondenten zijn veel externe en thuisnetwerken nog niet voldoende beveiligd om aan de zakelijke vereisten te voldoen.

Vooral ervaren zij het als een probleem de security van hun bedrijfsnetwerken naar deze externe en thuisnetwerken uit te breiden. Andere risico’s die zij aangeven, zijn het gebruik van zakelijke laptops voor privédoeleinden, werknemers die de securityprocedures niet opvolgen als ze niet op kantoor werken en het delen van thuisnetwerken met onbekende andere gebruikers.

Deze risico’s brengen daadwerkelijk problemen met zich mee. Ongeveer twee derde van de respondenten geeft aan dat kwetsbaarheden door toedoen van thuiswerkers tot een datalek hebben geleid.

Consistent securitybeleid blijft uitdaging

Bedrijven willen paal en perk stellen aan deze securityrisico’s. Zij willen graag een consistent beleid doorvoeren voor alle locaties waarvandaan werknemers toegang zoeken.

De uitdaging hierbij is leveranciers te vinden die oplossingen kunnen implementeren en securityprocedures kunnen afdwingen voor zowel de bedrijfsomgevingen als voor thuiswerkomgevingen. Bijna de helft maakt hiervoor nu gebruik van meerdere leveranciers, wat de efficiency niet bevordert.

Ook constateren de onderzoekers dat bedrijven voor het afdwingen van deze security en bijbehorende policies vaak de prioriteit geven aan Network Acccess Control (NAC). Iets meer dan de helft van de respondenten geeft dit in het onderzoek aan. Slechts 4 procent ziet ZTNA als de belangrijkste investering, terwijl dit juist een geschikte technologie is voor het beperken van uitgebreide toegang tot de diverse netwerkomgevingen.

Helemaal verbazingwekkend is volgens het onderzoek van Fortinet dat VPN-verbindingen nog steeds populair zijn bij bedrijven. Deze bieden juist uitgebreide toegangsmogelijkheden in plaats van een beperking.

Lees ook: Fortinet updatet single-vendor SASE-oplossing FortiSASE