2min Security

‘Slechts 39 procent ziet adoptie AI-tools als een kans in plaats van een dreiging’

‘Slechts 39 procent ziet adoptie AI-tools als een kans in plaats van een dreiging’

95 procent van de bedrijven implementeerden al generatieve AI-tools. Dit ondanks zorgen rondom beveiliging bij bijna negen op de tien bedrijven. Om de kloof tussen gebruik en beveiliging te dichten, geeft Zscaler enkele tips.

Uit onderzoek van Zscaler blijkt dat generatieve AI-tools een ingang hebben gevonden naar de duidelijke meerderheid van de bedrijven. Dat blijkt voornamelijk vanuit een gevoel van druk te worden ingegeven, want 89 procent van de bedrijven maakt zich zorgen over de beveiligingsrisico’s van de technologie.

Het onderzoek van Zscaler geeft recente cijfers uit oktober 2023. In totaal namen 901 IT’ers met beslissende bevoegdheden deel uit onder andere Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Beleid en beveiliging op orde krijgen

Naast de zorgen, blijkt bij 33 procent van gebruikers van AI-tools de beveiliging nog achter te lopen. Ongeveer twee op de tien laat werknemers volledig zijn gang gaan met de tools en monitort het gebruik niet. Deze bedrijven zullen volgens het cloudbeveiligingsbedrijf snel moeten bijbenen. Enkele tips om het beheer en de beveiliging in orde te krijgen, zijn:

  • Zet een holistische zero-trust-architectuur op voor het autoriseren van goedgekeurde AI-applicaties en gebruikers.
  • De zero-trust-architectuur trek je ook best door naar Data Loss Prevention-maatregelen als bescherming tegen dataverlies.
  • Analyseer de risico’s van nieuwe AI-applicaties uitvoerig om kwetsbaarheden vooraf in kaart te brengen en een oplossing te vinden.
  • Zet een uitgebreid logsysteem op voor het volgen van alle AI-prompts en -reacties.

De meeste organisaties hebben de beveiliging en het beleid dus wel op orde. Uit het onderzoek blijkt ook dat generatieve AI-tools meestal door IT-teams worden geïntroduceerd (59% van het gebruik). Deze teams hebben meer kennis over de tools en de beveiliging die noodzakelijk is.

Houding tegenover AI-tools verspilt het potentieel ervan

“Generatieve AI-tools, waaronder ChatGPT en anderen, hebben enorme potentie om organisaties te helpen als het gaat om snelheid, innovatie en efficiëntie”, benadrukt Sanjay Kalra, VP Product Management bij Zscaler. “Door de onduidelijkheid rond hun beveiligingsmaatregelen, ziet echter slechts 39% van organisaties de adoptie van GenAI-tools als een kans in plaats van als een dreiging. Dit brengt niet alleen de organisatie en de integriteit van klantgegevens in gevaar, maar verspilt ook het enorme potentieel van deze tools.”

Lees ook: Leidinggevenden hebben torenhoge verwachtingen van AI