2min

Vakantieparkconcern EuroParcs meldt slachtoffer te zijn geworden van een datalek. Onderzoek moet uitwijzen of er persoonlijke gegevens van vakantiegangers zijn gelekt.

Hackers zijn binnengedrongen in de beveiligde digitale omgeving van EuroParcs. Het reserveringssysteem raakten de hackers niet en het blijft dus mogelijk een vakantie te boeken. De nieuwsbrieven-database bleef ook lekvrij.

Risico op misbruik persoonsgegevens

Er heerst wel de angst dat hackers gegevens uit (oude) boekingen konden inkijken of gestolen hebben. Zo vraagt het vakantieparkconcern aan klanten om extra alert te zijn op phishingberichten. “Bij datalekken treden er verhoogde risico’s van misbruik met persoonsgegevens op”, zegt EuroParcs daar verder over. Het is nog niet zeker of er persoonlijke gegevens van klanten zijn gelekt. Verder onderzoek moet dit uitwijzen.

Het is dus niet met zekerheid te zeggen of het IT-systeem met oude en aankomende boekingen werd gehackt. EuroParcs meldt wel dat het lek snel werd gevonden, waarop de getroffen systemen werden geïsoleerd. Middels een back-up kon EuroParcs de systemen en bijbehorende data meteen herstellen. Op het vlak van data recovery geeft EuroParcs daarmee aan de zaken op orde te hebben. Verder meldde het bedrijf het incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Lees ook: Back-ups zijn onderdeel van een gelaagde securitybenadering

Zuinig met informatie

Buiten de e-mail aan klanten om maakt EuroParcs weinig details bekend over het datalek. Zo is het bijvoorbeeld ook niet bekend op welke datum hackers binnendrongen en hoe lang het exact duurde voordat het hack werd opgemerkt. “Dit heeft te maken met beveiliging”, zegt een woordvoerder tegenover Omroep Zeeland.

EuroParcs staat voornamelijk bekend als vakantieparkconcern. Het heeft verschillende parken in Europa in zijn bezit, waaronder 44 in Nederland en twee in België. Voornamelijk in thuisland Nederland staan er dus heel wat parken op de teller.