min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft toegegeven dat het "per ongeluk" payload data van open WiFi-netwerken verzamelde als de Street View-auto’s rondreden voor het verzamelen van foto’s. Het bedrijf meldt dat het nooit enige informatie heeft gebruikt over wie die netwerken gebruikten en welke sites ermee bezocht werden, maar het bedrijf heeft desondanks toch besloten om volledig te stoppen met het verzamelen van WiFi-gegevens met zijn Street View auto’s.

Google plaatste vorige maand een bericht op zijn weblog, waarin het uitlegde welke gegevens er verzameld werden met Street View-auto’s, dit als reactie op een onderzoek van de Duitse overheid. In dat bericht liet Google weten dat het SSID-informatie en MAC-adressen van WiFi-routers langs de route van Street View-auto’s verzamelt, dit voor gebruik in locatiegebaseerde diensten zoals de Skyhook Wireless-diensten, die op grote schaal door mobiele apparaten zonder GPS gebruikt worden.

Volgens Google is alleen informatie verzameld die voor iedereen toegankelijk is, elk Wi-Fi-compatible apparaat kan tenslotte de omgeving scannen op Wi-Fi-netwerken. Volgens het bericht werd er geen zogenaamde payloaddata verzameld, maar vorige week bleek dat niet te kloppen. In een tweede blogbericht afgelopen vrijdag laat Google weten nog eens goed gekeken te hebben naar alle informatie die de Street View-auto’s hebben verzameld. Daarbij kwam het bedrijf tot de conclusie dat er in sommige gevallen toch gegevens waren opgeslagen die betrekking hadden op informatie die gebruikers via de netwerken verzonden hadden. Volgens Google gaat het om een enorme vergissing.

Volgens Google heeft een werknemer in 2006 als onderdeel van een experimenteel Wi-Fi-project een code geschreven waarmee het mogelijk is om stukjes informatie van onbeveiligde Wi-Fi-netwerken te verzamelen. Toen het mobiele team in 2007 begon met het project om SSID- en MAC-informatie van publieke Wi-Fi-netwerken te verzamelen werd de eerder genoemde code ook toegevoegd, terwijl de projectleiders niet de intentie hadden om payloaddata te verzamelen of te gebruiken.

Google heeft een externe partij verzocht om te bekijken wat er precies is verzameld en om te bevestigen dat deze gegevens inderdaad zijn verwijderd. Het bedrijf is verder van plan om de procedures te herzien, zodat iets dergelijks niet nog eens kan gebeuren. Volgens Google is er echter ook een les te trekken uit het hele verhaal: "Dit incident laat zien hoe toegankelijk open, onbeveiligde WiFi-netwerken zijn voor het publiek", aldus Google.