1 min

In 2008 werden er door een bende cybercriminelen maar liefst 2.100 geldautomaten, verspreid over minimaal 280 steden geplunderd. De leider van de bende is kortgeleden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De 26-jarige Est Sergei Tsurikov had met behulp van anderen betalingsverwerker RBS WorldPay gekraakt en gegevens van 1,5 miljoen klanten gestolen. In totaal werd er negen miljoen dollar buitgemaakt.

Het meeste geld werd binnengehaald vanaf betaalkaarten die bedrijven als alternatief gebruiken voor cheques voor het betalen van hun personeel. Men kan de kaarten steeds opnieuw opladen, en Tsurikov wist bovendien het kredietlimiet van de kaarten te verhogen.

De wereldwijde operatie, waarbij gebruik gemaakt werd van een leger van katvangers, zou in totaal 12 uur in beslag hebben genomen. Mensen werden overgehaald om als katvanger te fungeren door hen 30 tot 50 procent van de gestolen bedragen zelf te laten houden.

Door in te breken op het netwerk van WorldPay probeerde de bende gegevens te verwijderen om zo hun sporen te wissen.

De drie hoofdverdachten werden in november vorig jaar al aangeklaagd. Volgens de FBI zou Nederlandse overheid een belangrijke rol hebben gespeeld, hetgeen wat uiteindelijk resulteerde in de uitlevering van onder meer Tsurikov.