Het blijkt dat het afgelopen jaar er helemaal niet is geskimd bij de kaartjesautomaten van de Nederlandse Spoorwegen. Na het aanpassen van de automaten is het skimmen niet meer voorgekomen, bevestigt een woordvoerder van de NS.

In augustus 2009 begon de NS met het vervangen van de beveiligingssytemen op alle kaartjesautomaten. Volgens de woordvoerder is er sindsdien niet meer geskimd en komt dat door een afwijkende pasinvoer. Het nieuwe systeem maakt het voor skimmers enorm moeilijk.

Het betekent overigens niet dat Skimmers het niet hebben geprobeerd. "Laat ik heel eerlijk zijn: ze hebben pogingen ondernomen maar het is niet gelukt", vertelt de woordvoerder. Volgens de NS werd er geprobeerd de apparatuur te omzeilen of zelfs kapot te maken, maar dit leverde geen resultaat op.

De NS is al langer bezig om het skimmen te stoppen. Voor de nieuwe pasinvoer is geprobeerd de skimmers tegen te houden met een speciale noppenplaat. Na het aanbrengen van de noppenplaat heeft het skimmen een maand stilgelegen. Voordat de nieuwe pasinvoer werd ingevoerd werd er gemiddeld vijf keer per week geskimd bij de 1.300 kaartjesautomaten van de NS.