3min Devices

‘Batterygate’: verhulde Apple foutieve accu’s met software-updates?

‘Batterygate’: verhulde Apple foutieve accu’s met software-updates?

Apple heeft tevergeefs geprobeerd een rechtzaak in Londen te blokkeren. Volgens de aantijging wist de techgigant dat het foutieve accu’s stopte in verschillende iPhone-modellen. Middels software-updates zou het vervolgens de prestaties van de eigen chips hebben ingeperkt om dit feit te verhullen.

Op woensdag was de kogel door de kerk: het Londense Competition Appeal Tribunal (CAT) oordeelde dat Apple de class-action rechtzaak onder leiding van Justin Gutmann niet mocht blokkeren. Laatstgenoemde neemt deze juridische stap namens 24 miljoen iPhone-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk met een schadeclaim die tot 1,6 miljard pond (1,83 miljard euro) kan reiken.

De advocaten van Gutmann stellen dat de accu’s van de iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus en SE (2016) inadequaat waren voor de chips waarmee ze geleverd werden. Apple heeft deze telefoons via een update voorzien van een tool die de prestaties beheerde op basis van batterijgezondheid.

Voordat de rechtzaak begint, moeten Gutmann en co volgens de CAT meer duidelijkheid geven over wat hun specifieke aanklacht is.

Al eerder in de problemen

Voor Apple zal het inmiddels een bekend verhaal zijn. Immers schikte het in een soortgelijke rechtzaak in Amerika voor 500 miljoen dollar (destijds bijna 450 miljoen euro) in 2020. Het ging destijds om de iPhone 6, 6S en 7 (inclusief Plus-varianten).

Inmiddels is de daadwerkelijke verklaring voor dit fenomeen vanuit Apple alweer zes jaar oud. Destijds merkten verschillende gebruikers van onder andere Reddit en Twitter op dat hun iPhones lagere kloksnelheden bereikten en trager presteerden dan voorheen. Een batterijvervanging zou de prestaties weer op peil brengen. De reactie van Apple was eind 2017 dat het hun doel was “om de beste ervaring voor klanten te leveren, waaronder algemene prestaties en het verlengen van de levensduur van hun apparaten.” Omdat lithium-ion batterijen op den duur steeds zwakker presteren, zei Apple te willen voorkomen dat een iPhone onverwachts uitvalt.

Inperking

Het is nu eenmaal een feit dat elke oplaadcyclus van een lithium-ion batterij destructief werkt. Op den duur is het niet meer mogelijk om elke beweegbare ion terug naar de anode terug te brengen vanuit de kathode. Omdat de grootste schade bij het opladen in de hoogste percentages wordt aangericht, heeft Apple voor de iPhone 15 een “Optimized Charging”-feature uitgebracht om de accu nooit verder dan 80 procent te laden.

De eerdere keuze van Apple om iPhone-accu’s te ontzien via software-updates is het bedrijf dus duur komen te staan. Om die reden lijkt het in het geval van de iPhone 15-feature te kiezen voor transparantie, dat destijds ontbrak. Inmiddels maken ook andere telefoons gebruik van dergelijke opties, alleen zijn die wel voor de gebruiker te kiezen. Bij Android heet deze mogelijkheid Adaptive Battery en past het opladen van de accu zich aan aan het gedrag van de gebruiker. Ook bij die feature kan een telefoon langzamer worden, maar wederom: dit is een transparant gemaakt kenmerk van de mogelijkheid om langer van een apparaat gebruik te kunnen maken.

Lees ook: HP introduceert duurzamere accu’s