1 min

Zo’n 1,5 miljoen pinautomaten zullen na 8 april nog steeds draaien op Windows XP, dat vanaf die dag niet meer wordt ondersteund door Microsoft. De meeste bedrijven hebben echter een contract met Microsoft getekend, waardoor de veiligheid toch op orde zal blijven.

De ondersteuning van Windows XP eindigt op 8 april aanstaande. Vanaf die datum zal Microsoft het besturingssysteem niet meer voorzien van updates. Als er nieuwe kwetsbaarheden worden gevonden, hebben hackers in principe vrij spel om daar misbruik van te maken. Dat er wereldwijd 1,5 miljoen pinautomaten op dit besturingssysteem draaien is daarmee dus geen goed nieuws.

Toch is er volgens fabrikant NCR geen reden tot paniek. De meeste banken hebben een contract met Microsoft, waardoor de ondersteuning voor hen blijft doorlopen. Daarvoor wordt een hoop geld betaald, maar het upgraden naar nieuwere systemen zou veel duurder zijn. Ook zijn er niet voldoende nieuwe automaten beschikbaar om alle XP-systemen überhaupt te kunnen vervangen voor 8 april.