2min Security

‘Google VPN biedt veiligheid aan mobiele gebruikers op openbare wifi’

Google is begonnen met het uitrollen van Android 5.1 naar de Nexus-toestellen. Dat zorgt er altijd voor dat sommige Android-gebruikers het hele besturingssysteem gaan uitkammen naar nieuwe functies, ook als deze nog verborgen zijn in het besturingssysteem. Een van die functies is Google VPN, dat lijkt een nieuwe dienst te worden die je verbinding beveiligt als je op een openbaar wifi-netwerk zit.

Een van de nieuwe functies die in Android 5.1 verborgen zit is Google VPN, deze nieuwe dienst wordt mogelijk pas in Android 5.2 echt geïntroduceerd maar de basis is alvast gelegd. Uit verschillende meldingen die de gebruiker wist te produceren werd aangegeven dat Google VPN straks je verbinding zal beveiligen en versleutelen als je gebruik maakt van een open wifi-netwerk. Met een open wifi-netwerk wordt een publiekelijk netwerk bedoeld dat door iedereen gebruikt kan worden.

Door een Android-toestel gebruik te laten maken van een Google VPN wordt het toestel via een versleutelde verbinding verbonden met een Google-server en verlopen alle connecties van het toestel via de verbinding het internet op. Op die manier is het niet mogelijk voor andere gebruikers op het wifi-netwerk om de data te onderscheppen. Veel internet gebruikers maken vandaag de dag nog steeds gebruik van onbeveiligde verbindingen om bijvoorbeeld hun e-mail op te halen, het is voor kwaadwillende enorm eenvoudig om die wachtwoorden te onderscheppen als zij zich op hetzelfde netwerk bevinden. Met een VPN-server is dat eenvoudig tegen te gaan.

In het verleden zijn er vaker functies gevonden in Android die nog niet gereed waren, sommige komen uiteindelijk beschikbaar andere worden vervolgens geschrapt. Wat Google’s exacte plannen zijn met Google VPN zal in de toekomst duidelijk moeten worden. Zo ligt het namelijk voor de hand dat Google deze dienst niet voor alle gebruikers beschikbaar gaat maken, maar bijvoorbeeld alleen voor gebruikers van Android for Work.

Bron:Pocketables