2min

Google’s dochterbedrijf DeepMind heeft een overeenkomst gesloten met de National Health Service, de Britse publieke zorgverlener, hierin is afgesproken dat DeepMind toegang krijgt tot 1,6 miljoen patiëntdossiers, DeepMind gaat Bigdata analyses toepassen op deze dossiers en bekijken of daarmee patiënten beter geholpen kunnen worden.

Uit de overeenkomst komt naar voren dat Deepmind en Britse-medewerkers van Google toegang krijgen tot een beveiligde datastream waarin de patiëntgegevens van drie ziekenhuizen in Londen staan opgeslagen. De gegevens van de afgelopen vijf jaar zijn dadelijk inzichtelijk voor Deepmind en Google, hieronder vallen diagnoses, uitslagen van medische testen, voorgeschreven medicaties en waar de patiënten woonachtig zijn.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Deepmind en de National Health Service (NHS) samen zouden gaan werken om de status van Nierpatiënten te monitoren. Nu duidelijk is geworden dat er geen aparte dataset te maken is van alle nierpatiënten krijgt Google toegang tot alle data.

Deepmind wil met de data kijken of ziektes eerder kunnen worden gedetecteerd, wat de beste behandelmethode is, wat eventuele effecten zijn van bepaalde medicijnen op de langere termijn, of dokters geen tunnelvisie hebben opgelopen bij bepaalde ziektes. Door te werken met een grote dataset kunnen heel veel dingen eenvoudig worden uitgesloten en kunnen andere betere methode sneller aan het licht komen.

Google zou op termijn meer diensten willen gaan leveren aan medische instellingen, waaronder software om doktoren te ondersteunen bij het maken van beslissingen op basis van klinische gegevens. De afgelopen jaren wordt er steeds meer geïnvesteerd in nieuwe medische apparatuur en onderzoeken.

NHS heeft overigens wel voorwaarden gehangen aan het delen van deze data, zo zit er een looptijd aan vast en moet Google alle gegevens wissen na die looptijd. Ook mag Google de data niet onbeperkt gebruiken, maar alleen voor de afgesproken doeleinden.