IBM lijkt een uitkomst te bieden voor landen waar het toegestaan is marihuana voor medicinale doeleinden in te zetten. Met behulp van blockchain wil Big Blue de overheid ondersteunen bij het volgen en onderhouden van prijzen, verkopen, inkoop en distributie van cannabis. Specifiek heeft het voorstel betrekking op Canada, waar het legaliseren van marihuana momenteel speelt.

Verschillende media schrijven over het idee dat IBM voorstelde bij het bestuur van Brits-Columbia (BC), een provincie in Canada. In het voorstel noemt het bedrijf blockchain een ideaal mechanisme waarmee BC transparant de historie van cannabis voor de gehele bevoorradingsketen kan bewaken. Uiteindelijk zorgt dit voor veiligheid bij de klant terwijl er regelgevende controle uitgevoerd wordt.

In een wat meer gedetailleerde verklaring zegt IBM dat blockchain een erg effectieve vertrouwensmechanisme is dat een cryptografische beveiligde “ledger” gebruikt voor het volgen van complexe transacties bij veel bekende partijen. Volgens Big Blue kan het gebruik van de technologie retailers en producenten helpen bij het maken van betere strategieën voor marketing en sales. Blockchain levert namelijk inzichten. Ook kunnen cannabistelers hun inventaris bijhouden met behulp van IBM’s technologie.

Privacy en fraude

Transacties kunnen plaatsvinden zonder het risico van hackers die de bevoorradingsketen verstoren, zo geeft IBM aan. Verder ziet het bedrijf dat blockchain snel een wereld leidende technologie wordt. Er wordt daarbij niet alleen bijgehouden wat er digitaal gebeurt, maar ook met materiële zaken. De privacy is beschermd en fraude wordt voorkomen, geeft IBM aan.

Het pleidooi vergelijkt het reguleren van cannabis met bijvoorbeeld farmaceutische distributie en  voedselketens. Zij hebben namelijk ook het doel om gezondheid en veiligheid voor de klant te garanderen, alsmede fraude en vervalsing te voorkomen. Tegelijkertijd ontstaat er een basis voor transparantie waarop regelgeving kan worden gebaseerd.