‘Wereldwijde AI-markt in 2018 goed voor 1,2 biljoen dollar’

Abonneer je gratis op Techzine!

Onderzoeksinstituut Gartner heeft vandaag een voorspelling vrijgegeven rond de waardegroei van kunstmatige intelligentie. Volgens de firma zal de wereldwijde zakelijke waarde die uit AI gehaald wordt, dit jaar nog goed zijn voor 1,2 biljoen dollar. Dat is een groei van zeventig procent ten opzichte van vorig jaar.

In dezelfde schatting stelt Gartner dat de waarde van AI tegen 2021 zo’n 3,9 biljoen dollar bedraagt. De verwachting is daarmee dat de spectaculaire groei de komende jaren afvlakt en dat de markt van kunstmatige intelligentie stabiliseert.

Stabiliserende markt

“Kunstmatige intelligentie belooft de komende tien jaar de meest verstorende technologie te worden, dankzij verbeteringen op gebieden van rekenkracht, volume, snelheid en verscheidenheid van data, evenals verbeteringen in deep neural networks (DNNs),” aldus onderzoeksdirecteur John-David Lovelock. “Een van de grootste ontwikkelingen wordt behaald op het gebied van diensten die in een niche vallen en vooral één probleem heel goed oplossen.”

Daarbij gaat het volgens Gartner om onder meer zeer specifieke verbeteringen op bijvoorbeeld het gebied van klantervaringen. Verder gaat het om manieren om nieuwe inkomstenbronnen te vinden en manieren om kosten terug te dringen. Bedrijven als Apple, Google, IBM, Microsoft en Nvidia werken al hard aan de ontwikkeling van die verbeteringen en producten.

Gartner ziet bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van AI-assistenten. Die zouden problemen kunnen oplossen in helpdesks, waarmee callcentermedewerkers meer tijd krijgen om zich te richten op de meest complexe problemen. Dat zal dan weer de klantervaring verbeteren. Volgens Gartner zijn AI-agents goed voor zo’n 46 procent van de wereldwijde omzet behaald uit AI dit jaar, en zal dat de komende tijd teruglopen naar 26 procent.

Meer omzet wordt de komende jaren gehaald uit bijvoorbeeld de ondersteuning van processen en patroonherkenning. Gartner denkt dat dit onderdeel in 2018 goed is voor 36 procent van de omzet en dat dit de komende jaren oploopt tot 44 procent. Verwacht wordt tot slot dat AI-platformen, verbonden aan cloudsystemen, de komende tijd van 18 procent teruglopen naar 14 procent.