1 min

De Autoriteit Financiële Markt heeft zijn jaarlijkse trendrapport gepubliceerd. Daarin vertelt de instantie dat het steeds lastiger wordt om toezicht te houden op de techreuzen in Europa.

Grote techbedrijven mengen zich steeds meer in de financiële markt. In Nederland lijkt dat tot op heden wel mee te vallen, maar Apple heeft bijvoorbeeld al zijn eigen betaaldienst geïntroduceerd, genaamd Apple Pay. Hiervoor werkt het bedrijf samen met Nederlandse banken.

Samenwerking

Toch vindt de AFM het belangrijk dat er meer internationaal en sector-overschrijdend samengewerkt wordt in toezicht houden op de techreuzen. Hier is nog winst te behalen, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om informatie tussen toezichthouders als de AFM en de Autoriteit Persoonsgegevens uit de wisselen.

Inmenging

Ook internationaal ziet de autoriteit steeds meer financiële inmenging door grote Amerikaanse techbedrijven. Hierbij haalt het Google als voorbeeld aan, die naast het leveren van clouddienstem aan de Deutsche Bank ook meewerkt aan het bedenken van nieuwe financiële diensten.

Persoonlijke gegevens

De AFM verwacht dat de grote techbedrijven het niet hierbij laten. Ze proberen al aan alle kanten persoonlijke gegevens te verzamelen en financiële data lijken hun volgende doel te zijn. Ze zullen daardoor vermoedelijk steeds meer gaan concurreren met banken.

Tip: EU start onderzoeken naar mogelijk machtsmisbruik Apple