2min

Qualcomm en Microsoft willen samen het gebruik van Augmented Reality (AR)-oplossingen door bedrijven stimuleren. Hiervoor ontwikkelen ze nieuwe AR-chipsets voor virtuele brillen en integreren ze softwareplatforms.

Uitgebreide Augmented Reality (AR)-oplossingen zijn al jaren de belofte van veel techbdrijven voor het bedrijfsleven. Toch komen de oplossingen nog nauwelijks van de grond. De HoloLens van Microsoft en bijbehorende functionaliteit wordt weliswaar in het bedrijfsleven toegepast, maar nog niet op grote schaal.

Chipfabrikant Qualcomm en Microsoft willen een poging doen het gebruik van AR in het bedrijfsleven verder te stimuleren, zo maakten beide bedrijven tijdens CES 2022 bekend. Aanjager van deze vernieuwde samenwerking is de komst van de veelbesproken ‘Metaverse-omgeving’ waarbij een compleet virtuele wereld wordt gecreëerd. Ook bedrijven moeten tot dit metaverse toegang krijgen en daarvan profiteren, vinden beide techbedrijven.

AR-chipsets voor virtuele brillen

De samenwerking bestaat uit het ontwikkelen van speciale chipsets. Dit moeten superkleine chipsets zijn die zullen worden geïntegreerd in lichtgewicht AR-brillen. Deze brillen zijn makkelijker te gebruiken dan de huidige, vaak zware, AR- en VR-brillen. Lichtgewicht AR-brillen zijn ideaal voor bedrijven en hun medewerkers, bijvoorbeeld monteurs die deze toepassingen op locatie kunnen gebruiken.

Daarnaast moet binnen de gezamenlijke oplossingen ook de Microsoft Mesh-oplossing en het Snapdragon Spaces XR Developer Platform van Qualcomm worden geïntegreerd.

Blijvend stimuleren van AR en Metaverse

Verder willen Qualcomm en Microsoft ook gaan werken aan de uitbreiding van het bijbehorende ecosysteem. Beide techbedrijven willen het mogelijk maken dat ook andere bedrijven met behulp van hun technologie stappen kunnen zetten in het ontwikkelen van nieuwe AR-oplossingen en dat bedrijven op hun beurt deze weer gaan gebruiken. De hele samenwerking is volgens beide partijen erop gericht de ontwikkeling van AR en vooral van de Metaverse te blijven stimuleren.