Trend Micro meldt dat het bedrijf steeds meer beweging ziet in de cybercriminaliteit in deze periode. De huidige economische terugval zorgt er namelijk voor dat de cybercriminaliteit beter draait.

Beveiligingsspecialist Trend Micro meldt dat steeds meer mensen ook voor de ‘digitale onderwereld’ gaan werken. Steeds meer programmeurs en technici die werkloos op straat worden gezet kunnen aan de gang in de onder wereld. Ook zet de cybermaffia in deze tijdstippen meer middelen in om gegevens van niets vermoedende gebruikers te achterhalen.

In de onderwereld werkt het net zoals in de bovenwereld, zo worden de prijzen nu steeds goedkoper doordat er steeds meer aanbieders zijn. Men betaalt voor creditcard-gegevens nu ongeveer 25 euro. Persoonlijke gegevens worden gekocht voor 35 euro en e-mailadressen gaan per dertigduizend voor ongeveer vijf euro over de toonbank. Internationale e-mailadressen die niet nagecheckt zijn kosten nu ongeveer vier euro per miljoen stuks.

Sociale media, een ontwikkeling van Web 2.0, is ook niet veilig. Via gehackte accounts wil nog al eens om geld of informatie gevraagd worden. MySpace-accounts leveren op dit moment ook weinig op, men kan voor ongeveer één euro een dergelijk account kopen. Facebook is nog goedkoper, voor negentig cent gaan deze over de toonbank.

De kans is groot dat verzekeringen binnenkort pakketten aan gaan bieden waarmee men zich kan verzekeren tegen dit soort problemen. In het Verenigd Koninkrijk heeft men al een dergelijke verzekering lopen, de verwachting is dat het aantal verzekeringen met een dergelijke dekking alleen maar gaan stijgen.

"Trend Micro verwacht niet dat cybercriminelen zullen overstappen op nieuwe technologieën", zegt Rik Ferguson, Solutions Architect bij Trend Micro. "De huidige manieren om persoonlijke gegevens te verzamelen, zijn succesvol genoeg. De kans dat ze overstappen op andere verspreidingsmethoden en doelwitten is een stuk groter. Trend Micro voorspelt een toename van de inzet van mobiele apparatuur, sociale-netwerksites en VoIP-technologie. De populariteit van een toestel als de iPhone en het toenemende gebruik van toestellen met Windows- en Simbian-technologie opent nieuwe deuren voor hackers. Het is slechts een kwestie van tijd voor de eerste 3G-botnets opduiken."

Sinds 2005 is het aantal bedreigingen exponentieel toegenomen met tweeduizend procent. In 2008 alleen al steeg de malware in URL’s met 256 procent. Schadelijke links in spamberichten groeiden met vijfhonderd procent. Momenteel wordt één op de vijfhonderd bezochte websites gehost via een geïnfecteerde pc. Per dag worden er ook nog eens 115 miljard spam-mailtjes de deur uitgedaan, ook dit blijft dus populair en stijgen.