De Finse virusbestrijder F-Secure gelooft dat sms-spam de komende jaren een groot probleem wordt.

Het bedrijf deed deze uitspraak in de Security Threat Summary van het eerste kwartaal van 2009. Hierin meldt F-Secure het allereerste sms-virus te hebben gevonden. Ook bleek dat het uitbuiten van exploits van sociale netwerken toenam in dit kwartaal.

F-Secure omschrijft de SymbOS/Yxe-worm als de ergste dreiging voor de komende periode. Hoewel de worm op dit moment vooral actief is in China, is er de mogelijkheid dat hij zich ook verspreid naar andere delen van de wereld.

De worm verspreidt zich via sms-berichten met daarin misleidende links naar kwaadaardige sites die malware willen downloaden. Daarna gebruikt de worm de lijst van contactpersonen om zich verder te verspreiden.

"Sexy View, zoals de worm heet, is de eerste sms-worm ooit. Het is ook de eerste mobiele-telefoonworm die handtekeningcontroles bedoeld om de nieuwste smartphones te beveiligen, omzeilt", aldus F-Secures chief research officer Mike Hypponen.

"En het motief erachter lijkt om informatie over mobiele telefoons te verzamelen voor spamdoeleinden. Spam voor mobiele telefoons is nu al een groot probleem in sommige delen van de wereld en we zullen er uiteindelijk allemaal last van krijgen."

F-Secure waarschuwt ook voor het toenemende aantal aanvallen op socialenetwerksites. "Als je een bericht via Facebook van een vriend krijgt, vertrouw je dat bericht meestal", aldus Hypponen. "En als mensen die ‘grappige link’ volgen om een video te bekijken en hun speler zogenaamd moeten bijwerken, zijn ze eenvoudig vatbaar voor zulke aanvallen."