Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook komt met een nieuwe dienst genaamd Places. Hiermee is het mogelijk om je vrienden constant op de hoogte te houden van waar je bent. De dienst lijkt enorm veel op de locatiediensten zoals Foursquare en Gowalla of het Nederlandse Feest.je.

De locatiedienst werkt voorlopig alleen in de Verenigde Staten, maar zal binnenkort worden uitgebreid naar meer landen. Iedereen die beschikt over een smartphone met gps-functionaliteit kan bij de dienst inchecken. Bij het inchecken kan je aangeven waar je aanwezig bent, bijvoorbeeld in een café, restaurant of op school.

Places is voorlopig alleen beschikbaar via de mobiele website touch.facebook.com en voor gebruikers van de meest recente versie van Facebooks iPhone-applicatie. Ook is de dienst op dit moment alleen nog voor mensen die zich in de Verenigde Staten begeven. Andere landen en ondersteuning in de Android-applicatie zullen op termijn gaan volgen.

Facebook is de laatste tijd ook veel in het nieuws met betrekking tot privacy. Zeker bij deze dienst waarmee stalken wel erg makkelijk wordt, zegt Facebook de privacy van gebruikers scherp in de gaten te houden. Standaard kunnen alleen vrienden van gebruikers de gevoelige informatie zien. Voor sommige mensen geldt dan wel dat ze toch eens moeten nadenken met wie ze nu eigenlijk allemaal vrienden zijn. Veel mensen proberen dat aantal zo hoog mogelijk te krijgen en wie ze daarvoor toelaten als vriend doet er niet altijd toe. Dat kan nu dus zeer nadelige gevolgen krijgen als je de verkeerde vriend accepteert of toevoegt.

Er is echter al wel kritiek geuit op de nieuwe Facebook-dienst. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU is bang dat vrienden elkaar op plaatsen gaan inchecken, gebruikers kunnen dit wel per geval wel weigeren maar de optie om dat compleet uit te schakelen heeft Facebook wat dieper weggestopt. Ook is de ACLU bang dat de locatiegegevens wellicht verkocht worden aan derden voor bijvoorbeeld advertentiedoeleinden. Daarom heeft de ACLU een petitie gestart waarin Facebook wordt opgeroepen om de privacyregels nog strenger te maken voor de Places-dienst.