Abonneer je gratis op Techzine!

Yahoo is al een tijdje bezig met het opnieuw vaststellen van hun doelstellingen, het reorganiseren en het aanpassen van hun website. Vandaag is er een nieuw hoofdstuk uitgelekt van de grote wijzigings plannen van Yahoo, ze trekken de stekker uit Delicious, de populaire sociale favorieten manager. Daarnaast zullen er nog 5 diensten gaan verdwijnen, eerder trok Yahoo al de stekker uit Geocities.

Yahoo hield een interne bijeenkomst alleen voor medewerkers, waarin weer een nieuw stukje van de toekomst van Yahoo aan bod kwam. Daarbij werd onder andere aangekondigd dat 5 procent van het personeel van Yahoo zijn baan zal verliezen en dat er dus enkele diensten gaan verdwijnen. Behalve Delicious verdwijnen ook de diensten MyBlogLog, AltaVista, Yahoo Picks, Yahoo Bookmarks en Yahoo Buzz.

Voor de oprichters van sommige van deze diensten kwam het nogal hard aan. Eric Marcoullier, oprichter van MyBlogLog en Andy Baio, oprichter van Upcoming waren niet bepaald blij hiermee en Twitterde meteen een foto van de presentatie waarop duidelijk te zien is dat deze 6 diensten geen toekomst meer hebben bij Yahoo. Yahoo product manager Blake Irving liet daarop via Twitter weten dat de personen die het nieuws naar buiten hadden gebracht, ontslagen zou worden.

Oprichter van de dienst Baio, Upcoming, wat in het verleden werd overgenomen door Yahoo, stond niet in het lijstje met diensten die moeten verdwijnen maar in het lijstje met diensten die samengevoegd moeten worden. Upcoming zal worden samengevoegd met Fire Eagle en Yahoo People Search.

Tot slot was er ook nog een kort lijstje met diensten waar Yahoo meer aandacht aan wilt geven, hieronder vielen Yahoo Alerts en Yahoo Calender.

TechCrunch vroeg aan Yahoo om een reactie, en zij lieten een beetje moeizaam weten dat een deel van de bedrijfsvoering op dit moment bestaat uit het snijden in producten die niet goed presteren of producten die gewoon niet meer binnen het doel en strategie van Yahoo passen. "We evalueren doorlopend ons portfolio en zijn van plan om de komende maanden enkele diensten waaronder Yahoo Buzz, onze Traffic API’s en meer stop te zetten."

Veel bloggers reageren woest op het sluiten van Delicious, het lijkt er namelijk op dat Yahoo de dienst niet gaat verkopen maar gewoon de stekker eruit trekt. Eeder besloot Yahoo ook al te stoppen met Geocities, een plek waar miljoenen websites stonden opgeslagen van gebruikers. Het vertrouwen in cloud diensten zal niet toenemen als partijen zoals Yahoo steeds weer populaire clouddiensten gaan sluiten. Er gaan nu miljoenen links verloren van alle gebruikers die met regelmaat gebruik maken van Delicious. Als Yahoo deze lijn doorzet moeten gebruikers straks wellicht ook gaan vrezen voor hun foto’s op Flickr.