Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook gaat bij haar beursgang 25 procent meer aandelen uitgeven om tegemoet te komen aan de grote vraag van investeerders. Het internetbedrijf hoopt hiermee een bedrag van 16 miljard dollar op te halen. Dit meldt een anonieme, maar welingelichte bron tegenover internationaal persbureau Reuters.

Aanvankelijk zou Facebook rond de 350 miljoen aandelen uitgeven bij haar beursgang, maar het bedrijf heeft besloten om dat aantal op te schroeven naar 422 miljoen. De eerste handelsdag in de aandelen van Facebook is naar alle waarschijnlijkheid aanstaande vrijdag.

Begin februari kondigde Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, aan dat zijn bedrijf een beursgang zal maken. Volgens de berichten die destijds circuleerden wilde Zuckerberg zo’n 10 miljard dollar ophalen bij de beursgang, een geschatte 10 procent van de totale waarde van het internetbedrijf.

Diverse investeerders en analisten hebben de afgelopen tijd hun twijfels geuit over de beursgang van Facebook. Hun grootste punt van zorgen is dat er geen direct verband bestaat tussen het aantal leden dat Facebook telt en de inkomsten die het bedrijf daaruit genereert. Daarom heeft Zuckerberg de afgelopen tijd diverse nieuwe inkomsten geïntroduceerd, hierbij moet gedacht worden aan de aankondiging van App Center en het extra promoten van statusupdates tegen een vergoeding.

Sommige investeerders zeggen sowieso te zullen investeren in Facebook, ongeacht de openingsprijs. Eén van die mensen is Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple. Wozniak erkent dat de persoonlijkheid van Zuckerberg een rol speelt bij zijn keuze. "Ik zie in Mark Zuckerberg een combinatie van Steve Jobs en mij. Als hij spreekt, dan spreekt hij met een hoop idealisme voor alle gebruikers en hij heeft een hoop goede ideeën voor Facebook", aldus Wozniak in een interview met Bloomberg.

Na Visa en General Motors zal de beursgang van Facebook de grootste zijn in de Amerikaanse geschiedenis. Facebook weigerde commentaar te geven op de berichtgeving dat het meer aandelen zal uitgeven bij de beursgang.