Overheden vragen Facebook 38.000 keer om info

Abonneer je gratis op Techzine!

Overheden vroegen aan Facebook het afgelopen half jaar 38.000 keer informatie over gebruikers. Het sociale netwerk voldeed aan de meeste van die verzoeken. De Nederlandse overheid vroeg Facebook 11 keer om informatie.

Dit maakt het sociale netwerk zelf bekend in het Global Government Request Report. Het rapport volgt op aantijgingen van Edward Snowden die bekendmaakte dat bijna elk groot internetbedrijf gegevens overhandigt aan nationale veiligheidsagentschappen.

Veruit de meeste verzoeken waren afkomstig van de Amerikaanse overheid. Die zocht informatie van 20.000 tot 21.000 gebruikers tussen januari en juni dit jaar. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar, toen diezelfde overheid de gegevens van 18.000 tot 19.000 gebruikers wilde hebben.

Facebook voldeed aan ten minste 80 procent van die verzoeken. Andere landen die graag informatie van Facebook willen hebben, zijn India, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Deze landen dienden respectievelijk 3245, 1975 en 1886 verzoeken in. Een zo’n verzoek kan overigens betrekking hebben op meerdere gebruikers. Van de 11 verzoeken van Nederland, die betrekking hadden op 15 gebruikers, werden er 4 ingewilligd.

Het sociale netwerk stelt dat het bij wil dragen aan het debat betreffende het verzamelen van gegevens van de overheid en laat weten regelmatig statistieken vrij te geven betreffende aanvragen van overheden over gebruikersinformatie.