Techbedrijven werken samen voor hervorming NSA

Abonneer je gratis op Techzine!

Enkele van de grootste technologiebedrijven hebben zich in een open brief uitgesproken tegen de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Hierin wordt onder andere gepleit voor meer transparantie en een limiet aan het verzamelen van gebruikersgegevens.

Het afgelopen half jaar is er veel kritiek ontstaan op de werkwijze van veiligheidsdiensten zoals de Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ. Mede dankzij het lekken van informatie door Edward Snowden werd er een beerput opengetrokken. Zo zouden er op enorme schaal gegevens van internetgebruikers worden afgetapt.

Hierdoor is het vertrouwen in het gebruik van veel internetdiensten beschaamd, menen enkele grote technologiebedrijven. Daarom hebben AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter en Yahoo in een open brief aan de Amerikaanse overheid opgeroepen tot een verandering in de werkwijze van de NSA.

In de brief worden enkele nieuwe beginselen voorgesteld omtrent de werkwijze van de NSA. Deze bestaan uit het gebonden zijn aan een limiet voor het verzamelen van gebruikersgegevens, het bieden van transparantie, verantwoording afleggen en overzicht bieden, het respecteren van de vrijheid van informatiestroming en het vermijden van conflicten tussen overheden.

Vooralsnog is er door de NSA of de Amerikaanse overheid nog niet officieel gereageerd op de open brief.