Volgens geruchten overweegt Google om zelf server-processoren te gaan ontwerpen, met behulp van technologie van ARM. Dit gaat ten koste van de server-processoren die het bedrijf bij Intel aanschaft. Intel heeft 95% van de markt van chips voor servers die gebruikmaken van PC-processoren in handen.

Volgens een persoon met kennis van de zaak overweegt Google om een server-processor te gaan ontwikkelen. Hiervoor zou het bedrijf gebruik willen maken van ARM technologie. Dit betekent dat het bedrijf de chips niet meer af zal nemen bij Intel. Google is een van de grootste kopers van server-processors in de wereld.

Het proces om zelf een server-processor te maken zal voor Google een uitdagende en dure operatie worden, gezien het feit dat het bedrijf zich normaal gesprekken met software bezighoudt. Hierbij komt het grootste deel van de inkomsten uit advertenties.

"Het feit dat Google bereidheid laat zien om minder afhankelijk te worden van Intel, kan ervoor zorgen dat Intel de server-processoren goedkoper gaat aanbieden. Mogelijk zullen bedrijven als Facebook en Amazon ook besluiten om dezelfde stappen te ondernemen," aldus Patrick Wang, een analist bij Evercore Partners Inc.

Mogelijk is dit de insteek van Google. "Door te dreigen met het zelf ontwikkelen van een eigen chip, heeft Google een sterkere positie bij prijsonderhandelingen. Ze hoeven het niet werkelijk te doen, ze hoeven er alleen over te praten," zegt Wang.

Volgens een bron die anoniem wenst te blijven, krijgt Google de mogelijkheid om de interactie tussen hardware en software beter te beheren als het inderdaad besluit om een eigen ontwerp te gebruiken. De bron geeft echter ook aan dat Google nog geen besluit heeft genomen en dat de plannen nog kunnen wijzigen.

Liz Markman, woordvoerster van Google, geeft via een e-mail tegenover Bloomberg aan: "We zijn actief bezig met het ontwerpen van ’s werelds beste infrastructuur. Hier hoort zowel hardware-ontwerp (op alle niveau’s) als ontwerp van software bij." Markman wilde echter niks kwijt over de mogelijkheid dat Google een eigen chip gaat ontwikkelen.