2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Netflix is in Europa bezig het netwerk uit te breiden, om na de zomer in meer landen actief te kunnen worden. De videostreamingdienst heeft een overeenkomst gesloten met het het Telehouse 2 Voltaire-datacenter in Parijs. Netflix heeft in Parijs een verbinding van 1 Tbps tot de beschikking, dat is meer dan de gemiddelde Franse internetprovider.

Voordat Netflix kan uitbreiden naar nieuwe Europese, landen moet het bedrijf zorgen dat het netwerk op orde is om de toestroom van nieuwe gebruikers ook te kunnen verwerken. Het plan is om in september in zes nieuwe landen actief te worden.

Het Franse datacenter speelt daar een grote rol in, hoeveel landen Netflix wil gaan voorzien vanuit het datacenter is nog onduidelijk. In elk geval de Fransen zelf, maar waarschijnlijk ook Luxemburg en mogelijk ook een gedeelte van België, het andere deel van België zou vanuit een Nederlands datacenter kunnen worden bediend.

Wij gaan ervan uit dat Netflix de andere nieuwe landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vanuit een ander datacenter zal bedienen. Mogelijk werkt Netflix ook aan een datacenter in Duitsland. Wel moeten we opmerken dat de capaciteit die Netflix beschikbaar heeft in het Franse datacenter echt gigantisch is, een verbinding van 1 Tbps is niet misselijk. Deze capaciteit is gelijk aan een internetprovider met 5 miljoen klanten en bijvoorbeeld groter dan de Franse providers Numéricable en SFR ieder tot hun beschikking hebben. De Franse provider Free, de tweede provider van Frankrijk heeft wel meer capaciteit tot de beschikking. In Nederland heeft Netflix op dit moment een capaciteit van 200.000 Mbit op de AMS-IX.

Hoewel Netflix gebruikmaakt van de Amazon Cloud om al hun video’s te hosten, investeert het ook in datacenters om de streams direct bij de providers af te leveren, dit scheelt al een hele hoop internationaal dataverkeer. Toch zullen de providers in de zes eerdergenoemde landen hun borst nat kunnen maken, want de komst van Netflix heeft in veel landen al gezorgd voor een fikse toename in het dataverkeer. Ook leidt het vaak tot fricties tussen Netflix en de providers.