Oculus Rift heeft gisteravond zijn eerste consumentenproduct gepresenteerd, een VR-bril die gebruikt kan worden om mee te gamen. Hoewel de bril nu wordt gepresenteerd moet men nog tot begin 2016 wachten tot de bril in de verkoop gaat.

Oculus Rift is een bedrijf dat ooit is begonnen als een Kickstart-campagne, inmiddels is het een dochteronderneming van Facebook en kan het rekenen op een flinke financiële ondersteuning waardoor de haalbaarheid van het product ineens een heel stuk groter is. Het ontworpen van een hele goede VR-bril is namelijk niet voldoende voor succes. Er zullen ook goede games moeten verschijnen, dat heeft het bedrijf opgelost door Microsoft als partner te strikken. De Oculus Rift zal worden geleverd met een Xbox One-controller en het zal mogelijk worden om Xbox One-games naar de bril te streamen.

De bril is in staat om exact te bepalen waar je je in de ruimte begeeft om je bewegingen zo goed mogelijk na te bootsen in de VR-omgeving. In de bril zitten twee OLED-schermen waarvan de afstand kan worden versteld zodat ze precies voor je ogen zitten. De schermresolutie van de twee schermen samen is 2160 x 1200 pixels. Ook is er een audiosysteem in de bril ingebouwd, maar dat kan eventueel worden vervangen door een headset.

Hoewel de bril nog redelijk groot oogt heeft het bedrijf er alles aangedaan om het gewicht binnen de perken te houden. De bril is dan ook niet zwaar en je zou niet het gevoel moeten hebben dat er iets zwaars aan je gezicht hangt.

Oculus werkt nog aan een eigen gamecontroller die uit twee delen bestaat die je ieder in een hand moet houden. Het idee achter deze controller is dat het mogelijk wordt om handen na te bootsen in een virtuele wereld en je dus ook dingen kan oppakken en weggooien. Deze controller draagt de naam Oculus Touch, wanneer deze beschikbaar komt is nog niet duidelijk.

Hoewel veel gamers interesse zullen hebben in de eerste bril van Oculus Rift, zullen zij behalve de bril mogelijk ook een nieuwe pc moeten aanschaffen, de systeemeisen van de vr-bril zijn niet mals. Zo dien je minimaal over een pc met een Intel Core i5-4590 processor te beschikken, 8GB aan werkgeheugen, een NVIDIA GTX-970 of een AMD 290. Verder dient het systeem te beschikken over een HDMI 1.3-aansluiting en twee USB 3.0-poorten.