De CEO van HTC, Cher wang, heeft laten weten dat de noodlijdende fabrikant zich minder gaat focussen op smartphones, maar in de plaats daarvan meer focus legt op nieuwe producten zoals virtual reality en andere wearables. Binnenkort start de verkoop van deze HTC-producten en zal het bedrijf weer levensvatbaar moeten worden.

HTC heeft bij monde van de CEO, Cher Wang, toegegeven dat de strijd op de smartphonemarkt verloren is. HTC kan de concurrentie niet aan en op die weg resteert er niets anders dan een faillissement voor de Taiwanese fabrikant. HTC kiest dan ook voor een nieuwe strategie waarbij virtual reality-producten en wearables veel belangrijker worden.

Smartphones zijn ook wel belangrijk voor HTC, maar daarmee kan het bedrijf zichzelf niet overeind houden. Helemaal stoppen met smartphones lijkt de fabrikant nog niet te doen, maar dat is een mogelijkheid die zeker overwogen zal worden.

Wang liet weten dat de eerste virtual reality bril van HTC, de HTC Vive, vanaf 29 februari te bestellen zal zijn. Wanneer HTC deze gaat uitleveren en wat het prijskaartje wordt is nog onduidelijk. Grote concurrent voor de HTC Vive is de Oculus Rift die afgelopen week in de verkoop is gegaan voor 699 euro. Ook Sony komt sowieso dit jaar nog met een concurrent op de markt. Microsoft werkt ondertussen ook nog aan de HoloLens, een augmented reality bril, maar of die dit jaar gaat verschijnen is nog niet duidelijk.

Het is moeilijk om te zeggen of HTC wel competitief is in deze markt. Het gaat om echt nieuwe producten, waarbij technologie waarschijnlijk de doorslag zal geven. Oculus is overgenomen door Facebook en kan dus rekenen op forse financiële steun. Sony zal de bril ongetwijfeld koppelen aan zijn PlayStation 4-console. Dat alles maakt ook deze markt voor HTC een flinke uitdaging, het heeft aan Valve echter wel een goede partner voor goede gamecontent.

Om goed gebruik te maken van virtual reality moeten gebruikers overigens niet alleen een bril aanschaffen maar ook een krachtige computer. Veel bestaande pc’s zijn niet krachtig genoeg voor virtual reality. Volgens Wang komen Asus en HP binnenkort met nieuwe laptops die VR-ready zijn. HTC voor april van dit jaar als de opvolger van de HTC Vive aangekondigd, de HTC Vive Pre.