2min

In Ierland ligt een complete zaak bij de rechter, die gaat over de toelaatbaarheid van het uitwisselen van gegevens tussen Europa en de Verenigde Staten. De zaak is aangespannen door de Oostenrijker Max Scherms die er eerder eigenhandig voor zorgde dat de Safe Harbour-regeling in te prullenbak verdween. De Ierse rechter moet zich buigen over de manier waarop Facebook Europese data verwerkt in de Verenigde Staten.

Max Scherms is een echte vechter als het gaat om privacy en of je dat nu belangrijk vind of niet, door zijn gang naar de rechter krijgen we veel meer inzicht in hoe grote bedrijven informatie verzamelen, verwerken en opslaan. Maar misschien nog wel belangrijker, we krijgen ook inzicht of die gegevens in Europa blijven of worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten waar ook de inlichtingendiensten aldaar toegang tot de gegevens hebben.

Max Scherms klaagde een aantal jaar geleden Facebook aan en dat resulteerde in een rechtszaak bij het Europese Hof, waarbij de rechter besloot de Safe Harbour-regeling in de prullenbak te gooien. Deze regeling maakte het mogelijk dat bedrijven data konden exporteren naar de Verenigde Staten en daar konden verwerken. De rechter zei echter dat dit in een inbreuk is op de privacy van Europeanen omdat de Amerikaanse bedrijven niet kunnen garanderen dat de Amerikaanse overheid buiten deze gegevens blijft.

De inlichtingendiensten in de Verenigde Staten, zoals de FBI en de NSA hebben inmiddels bewezen veel verder te gaan in hun verzamelwoede dan ethisch verantwoord is. Inmiddels hebben Europa en de Verenigde Staten een nieuwe regeling getroffen met de naam Privacy Shield. Hierin zijn opnieuw afspraken gemaakt en zijn meer handvaten opgenomen om de Amerikaanse overheid te kunnen controleren.

De rechtszaak die nu in Ierland wordt behandeld gaat over de periode tussen de twee overeenkomsten, toen gebruikte bedrijven een zogenaamd modelcontract om data te kunnen overhevelen. De Ierse privacywaakhond durfde niet te oordelen of die overeenkomsten voldoende zijn en besloot de zaak door te verwijzen naar de rechter. De Ierse rechter heeft nu de Verenigde Staten toegelaten tot de rechtszaak, niet als partij, maar als kennisbron die zijn mening mag geven. Zodat de rechter een goede afweging kan maken.

Voor de bedrijven en de overheden is het van belang dat deze overeenkomsten overeind blijven, anders hebben enorm veel grote Amerikaanse bedrijven een groot probleem. Ze hebben dan illegaal data uitgewisseld en dat kan weer hele nare gevolgen hebben. Ook economische schade is daarbij niet uitgesloten. Als deze zaak achter de rug is gaat Schrem ongetwijfeld ook de nieuwe Privacy Shield-overeenkomst laten toetsen door een rechter.