Recent besloot Twitter het videoplatform Vine stop te zetten. Het kocht de app in 2012, die op dat moment uiterst populair was bij jongeren. Maar de app waarin gebruikers video’s van zes seconden konden plaatsen bleek slechts een hype te zijn. Toeval wil dat de oprichters van Vine nu met een gloednieuwe app komen: Hype.

Hype blijkt uit de aankondiging een livestreaming-app te worden, die vergeleken kan worden met Periscope en Facebook Live. Hij is gemaakt door Vine-oprichters Rus Yusupov en Colin Kroll, en op dit moment alleen beschikbaar op iOS. Binnenkort wordt een Android-versie verwacht.

De functionaliteit is redelijk eenvoudig: gebruikers kunnen andere mensen volgen en krijgen een melding op hun smartphone zodra er een livestream gestart wordt.  Kijkers kunnen reageren op streams en interactie hebben met de mensen die aan het streamen zijn. Een extra functie is sparkles gedoopt, wat door de oprichters wordt omschreven als een “leuke, makkelijke manier om de uitzender te laten weten wat je leuk vindt.”

De grote vraag zal voor de toekomst vooral zijn of Hype het op kan nemen tegen de populaire diensten Facebook Live en Periscope. Dit soort apps weten vaak niet aan te slaan op het moment dat grote diensten ze oppikken, die de opties integreren in hun reeds bestaande diensten. Waarom zou je immers naar Hype gaan, als je ook binnen Facebook een stream kan beginnen (en in het begin een grotere potentiële bezoekersschare hebt).