Samsung gaat tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een nieuwe SSD presenteren. Het bedrijf komt met een 4TB-model in de 850 Pro-serie. Eerder dit jaar presenteerde het al een 4TB model in de 850 Evo-serie, nu volgt dus een versie voor zakelijke toepassingen. Het prijskaartje is nog onbekend.

Samsung zal tijdens de CES een 4TB SSD presenteren in de 850 Pro-serie, de SSD zal geleverd worden in een 2,5 inch behuizing en verbonden worden via de SATA-interface. Daarmee kunnen we nu al vaststellen dat de maximale snelheid ergens tussen de 500 en 550Mb/s zal liggen. De belangrijkste vraag is eigenlijk wat het prijskaartje gaat worden van deze SSD.

De 4TB-versie van de 850 Ev0 kreeg uiteindelijk een adviesprijs van 1499 dollar, inmiddels is die in Nederland te koop voor 1349 euro, de prijs is dus al flink gezakt. De 850 Pro zal normaliter iets duurder worden dan de Evo, dus wellicht kiest Samsung wederom voor dezelfde adviesprijs, of net iets hoger. Doordat er momenteel een groot te kort is aan NAND zijn de prijzen van SSD’s momenteel wat hoger dan we gewend zijn. Het zou dus kunnen dat Samsung de adviesprijs wat hoger in zet.

Kwalitatief gezien is de 4TB-versie van de 850 Pro een goede aanvulling in de markt, want het is de eerste SSD met zoveel opslagcapaciteit die gebruik maakt van MLC-flashgeheugen (2bits per cell). De meeste SSD’s zijn tegenwoordig voorzien van TLC (3bits per cell), wat kwalitatief toch minder goed is.