Abonneer je gratis op Techzine!

Het Japanse elektronicabedrijf Sanyo heeft een nieuw type CD-brander geïntroduceerd waarmee het mogelijk is om 1,4 Gigabyte aan gegevens weg te schrijven naar een CD. Om deze, in vergelijking tot standaard schrijvers, dubbele hoeveelheid weg te kunnen schrijven maakt de "CRD-BPDV2" gebruik van de technologie "HD-Burn".

Bij "HD-Burn" worden de pits kleiner dan bij standaard schrijvers. Ook de foutcorrectie is bij "HD-Burn" vele malen beter dan bij standaard schrijvers waardoor een groter aantal pits gebruikt kunnen worden voor data in plaats van voor foutcorrectiegegevens. Volgens een woordvoerder van Sanyo worden bij een standaard schrijver van elke honderd pits zo’n dertig pits gebruikt voor foutcorrectie. Sanyo heeft dit aantal dankzij een verbeterde foutcorrectie terug weten te brengen naar tien pits.

Sanyo maakt in haar nieuwe schrijver gebruik van de technologie RSPC (Reed-Solomon Product Code). Bij conventionele schrijvers wordt CIRC (Cross-Interleaved Reed-Solomon) gebruikt. Dit betekend voorlopig dat wie niet over de Sanyo-schrijver "CRD-BPDV2" beschikt de schijfjes niet kan lezen. Wel zijn ze te lezen in een DVD-speler. Deze zal dan wel eerst een zogenaamde firmware-update moeten ondergaan. Sanyo wil de nieuwe technologie gratis aan andere bedrijven ter beschikking stellen om de verspreiding van "HD-Burn" te promoten.

Hoewel Sanyo nu al bestellingen voor de "CRD-BPDV2" aanneemt zal de productie pas begin volgend jaar van start gaan. Het is dan de bedoeling dat er maandelijks zo’n dertigduizend stuks van de band zullen rollen. Een prijs is nog niet bekend.